Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival evropskog filma 2023 u Beogradu
Festival evropskog filma 2023 u Beogradu
Festival evropskog filma 2023 u Beogradu

Festival evropskog filma 2023 u Beogradu

U Centru za kulturu „Vlada Divljan“ (Ustanova kulture „Palilula“) od 18. do 23. septembra biće održan Festival evropskog filma 2023.

Besplatne ulaznice za ovaj festival deliće se u ovoj instituciji od četvrtka, 14. septembra.

U maloj bioskopskoj sali Centra zainteresovani će moći da pogledaju desetak filmova novije evropske produkcije od kojih većina neće biti na redovnim bioskopskim repertoarima. Vredi pomenuti da je većina filmova nagrađena na nacionalnim ili poznatim evropskim festivalima.

Festival evropskog filma 2023 – program

Centar za kulturu „Vlada Divljan“ (Mitropolita Petra 8)

Ponedeljak, 18. septembar 2023.

• 17.00… Murina
Hrvatska, Slovenija; 2021. (92′), igrani film
R: Antoneta Alamat Kusijanović
Tenzije rastu između nemirne tinejdžerke Julije i njenog opresivnog oca Anta kada stari porodični prijatelj stigne u njihov dom na hrvatskom ostrvu. Dok Ante pokušava da postigne dogovor koji će im promeniti život, njihova mirna, ali izolovana egzistencija podstiče Juliju da želi više od ovog uticajnog posetioca, koji joj pruža osećaj slobode tokom vikenda ogoljenog nasiljem.
Film je osvojio nagradu Zlatna kamera na festivalu u Kanu, kao i nagradu za najbolji balkanski film na Međunarodnom filmskom festival u Sofiji.

• 20.00… Imadovo detinjstvo / Imads barndom
Švedska, Irak, Letonija; 2021. (78′), dokumentarni film
R: Zahavi Sanjavi
Posle dve i po godine u zatočeništvu u ISIS-u, Imad, njegov mlađi brat Idan i njihova majka Gazala pušteni su u kamp za raseljena lica u Kurdistanu. Izlečenje od traume je teško za sve njih, ali izgleda da Imad ima posebno težak period. Još nema pet godina, a već je proveo više od pola svog života trpeći teror, zlostavljanje i „trening“ koji je trebalo da ga učini bezdušnim.
Film je osvojio Zlatnu kajsiju na Međunarodnom filmskom festivalau u Jerevanu, kao i nagradu za najbolji dokumentarni film na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Tempo.

Utorak, 19. septembar 2023.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

• 17.00… Io sto bene
Luksemburg, Belgija, Nemačka, Italija; 2020. (100′), drama
R: Donato Rotunno
Antonio je ceo svoj život proveo daleko od Italije, svoje domovine. Upoznaje Leu, mladu italijansku umetnicu koja pokušava da se probije u inostranstvu. Sudbine starca i mlade žene se prepliću. Sećanja iz prošlosti se bude i na kraju nude im mirniju budućnost.

• 20.00… Krat/Kratt
Estonija; 2021 (107′), komedija
R: Rasmus Merivoo
Deca su prepuštena baki bez pametnih telefona. Stvarni život izgleda dosadno dok ne pronađu uputstva za Krata – magično stvorenje koje će učiniti sve što mu gospodar kaže. Sve što sada treba da urade je da kupe dušu od đavola.
Film je osvojio nagradu za najbolju glavnu glumicu na Filmskom i TV festival u Estoniji.

Sreda, 20. septembar 2023.

• 17.00… Luksemburg, Luksemburg / Lyuksemburh, Lyuksemburh
Ukrajina; 2022. (105′), komedija
R: Antonio Lukich
Kolja i Vasilij kreću u potragu za ocem koji ih je napustio kada su bili deca, nakon što saznaju da on umire u Luksemburgu. Za Kolju, on je heroj, dok Vasilij misli da je njihov otac nitkov.
Film je osvojio nagradu u okviru programske celine Orizzonti na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, kao i nagradu u okviru programske celine Savremeni svet na Međunarodnom filmskom festival u Torontu.

• 20.00… Mikado / Marocco
Rumunija, Češka; 2021. (96′), drama
R: Emanuel Parvu
Jednog dana, tinejdžerka Magda nudi svoju skupu ogrlicu bolesnom detetu u bolnici za koju volontira – njen otac je siguran da ga ona ponovo laže. Kada ona dokaže svoju nevinost, on je postiđen, ali nije sposoban da prizna da je pogrešio, što njihov odnos dodatno komplikuje.
Film je osvojio nagradu na Filmskom festivalu u Bukureštu.

Četvrtak, 21. septembar 2023.

• 17.00… Miss Viborg
Danska; 2022 (100′), igrani film
R: Marianne Blicher
U malom danskom gradu srećemo dve generacije žena, Solvej, 61-godišnja bivša kraljica lepote, i buntovna 17-godišnja Kejt. Njihov susret izaziva neočekivano prijateljstvo, dok se rane prošlosti otkrivaju i seje seme nade.
Film je osvojio nagradu za najbolji nordijski/holandski film na Međunarodnom filmskom festivalu u Santa Barbari.

• 20.00… Mitra
Holandija, Nemačka, Danska; 2020 (107′), drama
R: Kaweh Modiri
37 godina nakon što je njena ćerka pogubljena u Iranu, Haleh pronalazi ženu koja ju je izdala. Izdajica, sada i sama voljena majka je tek stigla u Holandiju, ne prepoznaje Haleh i veruje joj kao starijoj i mudriji zemljakinji. Dok Haleh smišlja svoju osvetu, ona upoznaje počinioca bolje nego što bi želela.
Film je osvojio nagradu Eurimages za razvoj koprodukcije (CineMart).

Petak, 22. septembar 2023.

• 17.00… My Grandfather’s Demons / Os demónios do meu avô
Portugalija, Španija, Francuska; 2022 (83′), animirani film
R: Nuno Beato
Rosa je uspešna dizajnerka koja živi u velikom gradu. Nakon neočekivane smrti njenog dede, shvata da se, otkako je napustila svoju domovinu, nije osećala povezanom ili voljenom, te se vraća u svoje rodno selo, na granici između severne Portugalije i španske Galicije.

• 20.00… Ramona
Španija; 2022 (80′), komedija
R: Andrea Bagney
Kada Ramona upozna harizmatičnog Bruna u jednoj od svojih šetnji gradom, ne pada joj na pamet da sledećeg dana može ponovo da ga sretne. Hoće li nevini flert stati na put njenim snovima o karijeri i savršeno dobrom odnosu koji ima sa svojim dečkom? Osvežavajuća romantična komedija koja postavlja scenu za večnu svađu između razuma i osećajnosti.

Subota, 23. septembar 2023.

• 20.00… Runner / Trkač / Bėgikė
Litvanija, Češka; 2021, drama
R: Andrius Blazevicius
Marija (27) je u grozničavoj potrazi za svojim dečkom koji je nestao tokom njegove poslednje psihotične epizode. Naoružana strpljenjem i ljubavlju, ona sledi nasumične tragove kroz grad. Priča o požrtvovanju i postizanju potpune slobode…

(danubeogradu.rs)