Naslovna » Izlasci » Festivali » Jubilarna 20. Balkanima – Evropski festival animiranog filma
Jubilarna 20. Balkanima - Evropski festival animiranog filma
Jubilarna 20. Balkanima - Evropski festival animiranog filma

Jubilarna 20. Balkanima – Evropski festival animiranog filma

Ljubitelje animacije i filma očekuje izuzetno bogat program, jubilarnog 20. izdanja Evropskog festivala animiranog filma Balkanima.

Od 2. do 8. oktobra 2023, pored kompletnog programa koji će biti prikazan u različitim prostorima Doma kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu, koji je osnivač i organizator manifestacije, reprizni termini glavnog takmičarskog i pratećih programa biće prikazani i u bioskopu Muzeja Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11).

Animirani džingl i vizuelni identitet ovogodišnjeg festivala, osmislili su i realizovali Miloš Tomić i Antun Gverović.

U četiri večeri glavnog takmičarskog programa biće prikazano 37 najboljih evropskih kratkometražnih animiranih filmova iz dve prethodne godine, od kojih je pet filmova nastalo u srpskoj produkciji i koprodukciji.

O najboljim filmovima u glavnoj konkurenciji odlučivaće međunarodni žiri u sastavu: Režina Pesoa (Regina Pessoa), nagrađivana portugalska autorka animiranih filmova, Keli Galaher (Kelly Gallagher), američka filmska autorka i profesorka animacije, i Daniel Šuljić, autor animiranih filmova i umetnički direktor zagrebačkog Animafest-a.

Odluke o najboljim studentskim filmovima, kojih će biti prikazano ukupno 52 (u četiri programske celine), od kojih su devet radovi domaćih studenata animacije, odlučivaće tročlani međunarodni žiri u sastavu: Sanja Borčić, hrvatska producentkinja i distributerka, Štefan Fogt (Stefan Vogt), animator i edukator iz Berlina, i Miloš Gojković, animator i reditelj iz Beograda.

20. Balkanima: Crvena kornjača
20. Balkanima: Crvena kornjača

Od pratećih programa, očekuje nas gostovanje oskarovca za kratki animirani film „Otac i ćerka“ iz 2001. godine, Mikaela Dudoka de Vita (Michaël Dudok de Wit), koji će se publici predstaviti svojim kratkim animiranim filmovima uz diskusiju, u subotu, 7. oktobra od 18.00 u DKSG. Pored programa i prezentacije, autor će održati masterklas za studente animacije i biće prikazan njegov dugometražni animirani film „Crvena kornjača“ iz 2016.

Članovi žirija za glavni takmičarski program će takođe imati svoje autorske prezentacije u toku festivalskih dana, dok će nemački autor, član studentskog žirija, Štefan Fogt održati praktičnu radionicu animacije za studente i predavanje o scenariju za animirani film.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Biće otvorene i dve izložbe, na zvaničnom otvaranju, u utorak, 3. oktobra u Velikoj i Maloj galeriji DKSG.

Izložba pod nazivom „Balkanima: 20 godina“ predstavlja vizuelni arhivski prikaz prve dve decenije nastanka i razvoja festivala, uz posvetu idejnom tvorcu i prvom umetničkom direktoru, Nikoli Majdaku.

Druga izložba pod nazivom „Float“, autorke Jelene Milunović, je instalacija posvećena tzv. proširenoj realnosti (augmented reality), koja kombinuje animaciju, keramičku skulpturu i zvuk.

Pored ne-takmičarskih programa, Svetske i Balkanske panorame, biće prikazan i program animiranih muzičkih spotova, koji su prijavljeni za selekciju, a u toku festivala biće održan akustični koncert kultnog beogradskog muzičara Nikole Vranjkovića (5. oktobar od 22.00), kao i nastup DJ Vuče (ex Darkwood Dub, u subotu, 7. oktobra od 22.00).

Ulaz na sve programe je besplatan. (danubeogradu.rs)