Naslovna » BG špijun » No Borders Orchestra u Novom Sadu
No Borders Orchestra (foto: Karlo Cargonja)
No Borders Orchestra (foto: Karlo Cargonja)

No Borders Orchestra u Novom Sadu

No Borders Orchestra, ansambl muzičara sa prostora bivše Jugoslavije, održaće koncert 17. septembra 2023. od 20.00 u Sinagogi u Novom Sadu.

Ulaz na koncert, u okviru turneje Embracing Vulnerability, biće besplatan.

No Borders Orchestra je simfonijski orkestar kog sačinjavaju profesionalni muzičari sa prostora bivše Jugoslavije. Nakon Podgorice, Sarajeva, Rijeke i Zagreba prošlog leta, orkestar će održati nove koncerte u Mostaru, Novom Sadu i Mariboru.

Projekat Embracing Vulnerability (Prigrliti ranjivost) ima sasvim posebnu temu.

„Ove godine kreiramo turneju koja će istraživati temu ranjivosti. Dok se činilo da se svet oporavlja i izvlači iz krize nakon pandemije, dogodio se još jedan razoran događaj – rat u Ukrajini. Stoga je veoma bitno da smognemo hrabrosti da se suočimo sa svim našim trenutnim društvenim, fizičkim i ekološkim nesigurnostima i ranjivostima“, objašnjava Premil Petrović, dirigent i umetnički direktor orkestra.

Ovom turnejom, No Borders Orchestra predlaže da ne negiramo trenutnu situaciju u svetu i da ne bežimo od nje, već da ovu krizu vidimo kao priliku za promenu i za duboko preobraženje načina života.

„Prigrliti naše ranjivosti znači iskoristiti ih kao priliku da rastemo kao društvo i ujedinimo se u borbi za mir i razumevanje“, poručuje Petrović.

Orkestar je dobio i prestižnu nagradu – Šampion regionalne saradnje za 2022. koja od ove godine nosi ime Erhard Busek, a koju dodeljuje Veće za regionalnu saradnju (RCC) i Savezno ministarstvo za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije (BMEIA).ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

NBO svedoči o potrebi i mogućnosti da se muzikom prevazilaze nacionalne i društvene razlike radi opšteg dobra. Taj duh potreban je više nego ikad u svetu za vreme i nakon pandemije.

O umetničkoj reputaciji ansambla govori i to da je orkestar snimio svoj prvi CD za Deutsche Grammophone, najznačajniju izdavačku kuću za klasičnu muziku na svetu.

No Borders Orchestra je pripremio veoma uzbudljiv program u kome se nalaze dela klasičnih i savremenih kompozitora kao što su Johann Sebastian Bach, Isidora Zebeljan, Steve Reich, Arvo Pärt, Franz Schubert, Edward Elgar i Gustav Mahler sa svojim nezaboravnim Adagiett-om.

Specijalno za ovu priliku hrvatski kompozitor Davor Branimir Vincze napisao je kompoziciju „The Wound is the Place where the Light enters You“, kao porudžbinu za ovaj projekat, a koga izvodi gudački orkestar u kombinaciji sa udaraljkama i elektronikom. (danubeogradu.rs)