Naslovna » Porodica » Deca » Sportska takmičenja u Beogradu, 22-24. septembar 2023.
Sportska takmičenja u Beogradu (Dečje igre bez granica / foto: beograd.rs)
Sportska takmičenja u Beogradu (Dečje igre bez granica / foto: beograd.rs)

Sportska takmičenja u Beogradu, 22-24. septembar 2023.

Sajam sporta i sportska takmičenja u Beogradu biće aktuelna predstojećeg produženog vikenda, od 22. do 24. septembra 2023. na nekoliko lokacija.

Sajam sporta 2023

I ove godine Sajam sporta biće organizovan na Adi Ciganliji, od 22. do 24. septembra od 10.00 do 18.00.

Sajam sporta pod sloganom „Sport je radost“ održava se na sportskim igralištima kod kružnog toka i potpuno je besplatan za sve posetioce. Zainteresovani će imati priliku da se upoznaju sa pedesetak sportskih disciplina.

Dečje igre bez granica

Asocijacija „Sport za sve“, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda, u subotu, 23. septembra 2023. od 11.00, organizovaće Dečje igre bez granica.

Za ekipe uzrasta od šest do osam godina biće organizovan niz zabavno-rekreativnih aktivnosti i takmičenja, te će deca biti u prilici da se upoznaju sa novim vidovima fizičkih aktivnosti, da se druže sa vršnjacima i promovišu važnost redovne fizičke aktivnosti.

Program će se održati u balonu Osnovne škole „Narodni heroj Dušan Dugalić“ na Vračaru, uz nadzor i vođstvo sportskih stručnjaka.

Sokolski dan biciklizma

Sokolski savez Beograda, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu, organizovaće manifestaciju Sokolski biciklistički kup.

Manifestacija će se održati 23. septembra 2023. od 10.00, u Parku prijateljstva.

Predviđeno je nekoliko trka za sve uzraste na stazi izolovanoj od saobraćaja.

Cilj aktivnosti je promovisanje biciklizma kao zdravog načina provođenja slobodnog vremena, posebno kod dece i omladine.

Trofej Beograda u mačevanju

Međunarodni Trofej Beograda u mačevanju, u disciplini mač, biće održan u nedelju, 24. septembra od 9.00, na Kanarevom brdu.

Turnir se održava u seniorskoj i kadetskoj konkurenciji. U seniorskoj konkurenciji za žene takmičari dobijaju bodove za svetsku rang-listu, te se zbog toga očekuje učešće 79 takmičarki iz 28 zemalja. Kadetsko takmičenje se boduje za domaću rang-listu najboljih mačevalaca u kadetskoj konkurenciji.

Takmičenje je otvorenog tipa i dozvoljeno je učešće i stranih takmičara.

Eliminacione borbe u grupama počinju u hali „Slodes“ u Borskoj ulici 92/f na Kanarevom brdu u Rakovici. Direktne eliminacije počinju posle takmičenja u grupama.

Finalne borbe biće održane istog dana posle eliminacionih borbi.

Mačevalački savez Srbije poziva sve ljubitelje mačevanja i sporta da dođu na finalna takmičenja. Ulaz je besplatan.

Trofej Beograda u planinarstvu

Međunarodni dan čistih planina, koji se obeležava 26. septembra, ove godine biće održan kao dvodnevna manifestacija, 23. i 24. septembra na Rajcu.

To je najmasovnija planinarska sportsko-takmičarska manifestacija u našoj zemlji sa statusom od posebnog značaja za Planinarski savez Srbije, s obzirom na to da se tada dodeljuje Trofej Beograda u planinarstvu, da je uvrštena u obeležavanje Dana evropske baštine, Evropski dan pešačenja i Dan pešačenja Srbije, saopšteno je iz Sekretarijata za sport i omladinu.

Tokom dva dana vikenda, 23. i 24. septembra, planirano je uključivanje ljubitelja planina svih uzrasta u sportsko-takmičarske aktivnosti, a za mlađe od 21 godine – u takmičenje za Trofej Beograda u planinarstvu i planinarski višeboj klubova u planinarskim disciplinama.

Za juniore je organizovana planinska juniorska trka, a za sve uzraste takmičenja u: planinarskoj orijentaciji (V kolo lige Srbije i prvenstvo Beograda), sportskom penjanju na prirodnoj steni (na lokaciji selo Građenik), brdskom biciklizmu, planinarskom trekingu (VI kolo treking lige Srbije) i takmičenje u orijentiringu na srednjoj distanci (na lokaciji Jelen stena i Brezje).

Osim toga, sve pešačke grupe biće opremljene kesama i rukavicama za uklanjanje otpada, a svake godine poseban doprinos razvijanju svesti o čuvanju prirode daju organizovane grupe najmlađih planinara koji se takmiče u čišćenju planinskih staza.

Za kasne popodnevne časove u subotu planirano je zabavno takmičenje u nadvlačenju konopca.

Zvanično otvaranje manifestacije, uz prigodni program, predviđeno je za nedelju, 24. septembra u 9.15, ispred Planinarskog doma „Čika Duško Jovanović“ na Rajcu.

Proglašenje pobednika je takođe u nedelju, od 14.00 do 17.00.

Svake godine Dan čistih planina okupi 1.000 do 1.500 planinara, među kojima su, osim gostiju iz Srbije, i gosti iz Bosne i Hercegovine, Bugarske i Slovenije.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.