Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Zaplovi Srbijom: Prvi kruzer u Zemunu
Projekat Zaplovi Srbijom: Prvi kruzer u Zemunu (foto: beograd.rs)
Projekat Zaplovi Srbijom: Prvi kruzer u Zemunu (foto: beograd.rs)

Zaplovi Srbijom: Prvi kruzer u Zemunu

U okviru projekta „Zaplovi Srbijom“, danas, u subotu, 2. septembra 2023, svečano je otvoreno pristanište za međunarodne putničke brodove u Zemunu.

Proslavljen je i mali jubilej jer je pristanište otvoreno tačno 150. godina od kad je usidren prvi veliki kruzer iz Nemačke.

Opština Zemun priredila je tradicionalnu dobrodošlicu sa prigodnim posluženjem, zemunskim suvenirima, a turisti su imali priliku i da uživaju u nastupu KUD „Jana“.

Tom prilikom, predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević je istakao da je ovaj događaj veoma značajan, pre svega sa aspekta saobraćaja.

– Kroz Zemun prolaze tri auto puta – Novosadski, Zagrebački i Miloš Veliki. Sa druge strane, deo pruge Beograd – Novi Sad – Budimpešta prolazi kroz Zemun, i ovo je faktički peti koridor – plovni, na koji se sada naslanja Zemun. Sa privredno-turističkog aspekta ovo je značajno za našu opštinu iz razloga što svi turisti imaju šta da vide u Zemunu, pre svega najstariju pravoslavnu crkvu u Beogradu – Nikolajevsku, zatim Milenijumsku kulu i tvrđavu Gardoš, naš prelepi Kej, Zemunski park, tako da pozivam i privrednike i turiste da dolaze u Zemun i da u njemu provedu neko vreme, jer Zemun ima dušu varoši. Kada se u njega dođe, retko se odlazi – rekao je Kovačević.

Lokacija na kojoj je izgrađeno pristanište za međunarodne putničke brodove do 130 metara dužine je kod Stare kapetanije, na mestu gde se nekada nalazio pristan i sastoji se od mosta dužine 54,5 metara koji vezuje kopno i četiri pontona sa 21 šipom. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.