Naslovna » Izlasci » Festivali » Čelo fest od 7. do 14. novembra 2023. u Beogradu
Čelo fest od 7. do 14. novembra 2023. u Beogradu
Čelo fest od 7. do 14. novembra 2023. u Beogradu

Čelo fest od 7. do 14. novembra 2023. u Beogradu

Najnovije izdanje manifestacije Čelo fest biće održano od 7. do 14. novembra 2023. u organizaciji CEBEF-a, pod sloganom „Dvadeset godina avantura“.

Ovogodišnji Čelo fest će trajati osam dana, tokom kojih će publika moći da prisustvuje nastupima svetski poznatih violončelista, Miše Majskog i Lasla Fenja. Centar beogradskih festivala planirao je i koncert gudača Svetog Đorđa sa solistima Robertom Lakatošem i Draganom Đorđevićem, uz premijerno izvođenje Mocartove „Simfonije končertante“ za violinu i violončelo.

Violončelista Dragan Đorđević Suzuki, dugogodišnji član umetničkog tima festivala, pozvao je publiku da se pridruži obeležavanju dve decenije muzičke strasti, umetnosti i virtuoznosti na ovogodišnjem Čelo festu.

„Čelo fest, jedan od najprestižnijih muzičkih događaja u Srbiji i regionu, slavi svoj veliki jubilej – 20 godina postojanja. Manifestacija, posvećena violončelu, okuplja sjajne muzičare, orkestre, profesore, studente, đake i zaljubljenike u muziku iz celog regiona. Tokom dve decenije postojanja, Čelo fest je postao sinonim za visokokvalitetna izvođenja, neizmernu strast i ljubav prema ovom divnom instrumentu“, rekao je Đorđević i dodao:

„Čelo fest nam dovodi i dirigente Srboljuba Dinića i Radeta Pejčića, pijanistkinju Nataliju Mladenović, kao i čeliste Atilu Pastora i Danijelu Milutinović. A tu su i naši prijatelji iz Tomastik Infilda. Posebna pažnja ovogodišnjeg jubilarnog Čelo festa posvećena je mladim i talentovanim čelistima koji će dobiti priliku da nastupe i kao solisti sa Simfonijskim orkestrom, ali i na nezaobilaznom koncertu najmlađih čelista i čelo ansambala studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu“, istakao je Dragan Đorđević.

Po njegovom mišljenju, najavljeni koncerti obećavaju da će Čelo fest 2023. biti nezaboravan i inspirativan događaj za sve generacije ljubitelja muzike i violončela, da će nas podsetiti na značaj klasične muzike, na mladost, i na to kako muzika može da nas poveže.

Čelo fest biće zvanično otvoren u utorak, 7. novembra, kada će od 20.00 u Kolarčevoj zadužbini koncert održati Majski trio, predvođen čuvenim umetnikom, violončelistom Mišom Majskim koji rado nastupa u Beogradu. Pored njega nastupiće Saša Majski (violina) i Lili Majski (klavir). Na programu su dela Šumana. Bramsa, Rahmanjinova i Šostakoviča.

Miša Majski je muzičar svetske klase koji u muzičkom svetu važi za temperamentnog virtuoza koji uvek svira iz srca, sa neprevaziđenim darom da svaki put ponovo ispolji svoja osećanja do kraja. Majski je jedini violončelista na svetu koji je studirao kod dvojice velikana – Mstislava Rostropoviča i Gregora Pjatigorskog.

Ulaznice za koncert u prodaji su na Ticket Vision prodajnim mestima i online na tickets.rs.

U petak, 10. novembra 2023, u Atrijumu Narodnog muzeja, uz slobodan ulaz, biće priređen nastup pod nazivom „Viva Cello“ – koncert mladih čelista i ansambala studenata violončela.

Violončelista Laslo Fenjo i pijanistkinja i Natalija Mladenović nastupiće u nedelju, 12. novembra, u Sali Beogradske filharmonije u 20.00, a izvodiće dela Baha, Betoven, Šumana i Bramsa.

Gudači Svetog Đorđa održaće koncert u ponedeljak, 13. novembra od 20.00, u Sali Beogradske filharmonije. Dirigent je Srboljub Dinić, a solisti: Robert Lakatoš, violina i Dragan Đorđević, violončelo. Na programu su sledeća dela: Mocart – Simfonija končertante u Es duru, K. 364; A. Šenberg – Ozarena noć, op. 4.

Čelo fest 14. novembra od 20.00 zatvara koncert u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije, kada će nastupiti Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ pod upravom dirigenta Radeta Pejčića i violončelisti: Vuk Mladenić, Kristina Antić, Vukašin Nikolić, Željko Tamburić, Relja Mitrović, Duša Jovanović, Petra Miljković. Na programu ovog koncerta naći će se dela Dvoržaka i Čajkovskog. Ulaz je slobodan.

Čelo fest 2023 – program

Utorak, 7. novembar 2023. (20.00) – Kolarčeva zadužbina
• MAJSKI TRIO
Miša Majski, violončelo
Lili Majski, klavir
Saša Majski, violina
K. Šuman: Tri romanse za violinu i klavir, op. 22
J. Brams: Klavirski trio br. 1 u H duru, op. 8
S. Rahmanjinov: Romanse i transkripcije za violončelo i klavir
D. Šostakovič: Klavirski trio br. 2 u e mollu, op. 67
Cene ulaznica: 1500, 2500, 3500 din.

Petak, 10. novembar 2023. – Atrijum Narodnog muzeja
• Viva Cello – Koncert mladih čelista i ansambala studenata
Slobodan ulaz

Nedelja, 12. novembar 2023. (20.00) – Sala Beogradske filharmonije
• Laslo Fenjo, violončelo
• Natalija Mladenović, klavir
J. S. Bach: Sonata za violu da gamba u G duru, BWV 1027
L. van Betoven: Sonata za violončelo i klavir br. 4 u C duru, op. 102
R. Šuman: Adagio i Allegro u As duru, op. 70
J. Brams: Sonata za violončelo i klavir br. 1 u e mollu, op. 38
Cena ulaznice: 1000 din.

Ponedeljak, 13. novembar 2023. (20.00) – Sala Beogradske filharmonije
• GUDAČI SV. ĐORĐA
Dirigent: Srboljub Dinić
Solisti: Robert Lakatoš, violina i Dragan Đorđević, violončelo
V. A. Mocart: Simfonija končertante u Es duru, K. 364
A. Šenberg: Ozarena noć, op. 4
Cena ulaznica: 1000 din.

Utorak, 14. novembar 2023. (20.00) – Svečana sala Doma Vojske Srbije
• UMETNIČKI ANSAMBL MO „STANISLAV BINIČKI“
Dirigent: Rade Pejčić
Violončelisti: Vuk Mladenić, Kristina Antić, Vukašin Nikolić, Željko Tamburić, Relja Mitrović,
Duša Jovanović, Petra Miljković
A. Dvoržak: Koncert za violončelo i orkestar u h mollu, op. 104 (V. Mladenić, K. Antić, V. Nikolić)
A. Dvoržak: Rondo za violončelo i orkestar u g mollu, op. 94 (Ž. Tamburić)
P. I. Čajkovski: Varijacije na rokoko temu, op. 33 (R. Mitrović)
P. I. Čajkovski: Pezzo capriccioso, op. 62 (D. Jovanović)
P. I. Čajkovski: Nokturno za violončelo i orkestar u d mollu, op. 19 br. 4 (P. Miljković)
Slobodan ulaz

(danubeogradu.rs / ProPR)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.