Naslovna » Izlasci » Akcije » Dani slobode 2023
Dani slobode 2023 (detalj sa plakata)
Dani slobode 2023 (detalj sa plakata)

Dani slobode 2023

Tradicionalna gradska manifestacija Dani slobode biće organizovana od 20. oktobra do 1. novembra 2023. uz dva centralna događaja u srcu Beograda.

Obeležavaju se dva veoma važna datuma iz istorije Beograda, 1. novembar 1918. godine – Dan oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu i 20. oktobar – Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Manifestacijom Dani slobode sećamo se ljudi koji su svojom borbom omogućili da živimo i stvaramo u slobodi, a ta borba za slobodu prevazilazi sve granice, ona briše jezičke i kulturne barijere, ujedinjuje civilizacije.

Memorijalni defile „Pobeda slobode“ počeće 20. oktobra u 11.00 sa Terazija ka Trgu republike, gde će od 11.30 biti održan muzičko-scenski program, dok će se 1. novembra na platou ispred Skupštine grada od 14.00 održati predstava „Beograd nije tica, da odleti“.

Na čelu memorijalnog defilea „Pobeda slobode“ biće Počasni vod pitomaca Vojne akademije Ministarstva odbrane Vojske Srbije. Pitomci, njih trideset, nosiće replike zastava brigada koje su učestvovale u oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu.

Ispred pitomaca kretaće se stari vojni kamion na kojem će biti postavljeno ozvučenje sa kojeg će biti emitovana radio-drama „Slobodni Beograd“. Ova drama, kroz razgovor jednog od oslobodilaca i njegovog unuka, rekonstruiše događaje koji se odnose na oslobođenje Beograda. U defileu će učestvovati predstavnici SUBNOR-a, predstavnici Grada Beograda, kao i građani Beograda. Predstavnici SUBNOR-a nosiće slike svojih predaka koji su učestvovali u borbama za oslobođenje u Drugom svetskom ratu.

Na velikoj natkrivenoj bini na Trgu republike, sa ekranom u pozadini, u 11.30 počinje scensko-muzički performans pod nazivom „Beograd je slobodan“. Moderator programa biće Dejan Savić. U muzičkom programu nastupiće Dečiji hor RTS-a i Mali zabavni orkestar MO „Stanislav Binički“ koji će izvesti „Himnu Beograda“ i niz partizanskih pesama. Dramski program: odlomke iz dela Branka Ćopića kazivaće Rade Ćosić, Lidija Vukićević i Sonja Damjanović. Reditelj programa je Ivan Vuković a voditelj Irena Jovanović.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Svakako jedan od najznačajnijih i najupečatljivijih događaja u našoj slavnoj istoriji je 1. novembar. To je dan kada je oslobođena prestonica Kraljevine Srbije, dan kada je srpska vojska izgnala i poslednjeg neprijateljskog vojnika sa naše teritorije.

Tim povodom, na platou ispred Starog dvora od 14.00 biće održana premijera dramske predstave Omladinskog pozorišta „Dadov“ pod nazivom „Beograd nije tica, da odleti“. Po tekstu Aleksandra Gatalice, drama prati tri burne nedelje u odbrani Beograda u Drugom svetskom ratu. U predstavi učestvuje 12 profesionalnih glumaca sa verodostojnim kostimima i scenografijom iz perioda Prvog sv. rata.

„Dani slobode“ se organizuju pod pokroviteljstvom Grada Beograda, a izvršni producent manifestacije je Omladinsko pozorište „Dadov“.

Izmene u saobraćaju i na linijama JGP

Defile „Pobeda, sloboda“ održava se u sklopu manifestacije „Dani slobode 2023“ 20. oktobra 2023. od 10.00 do 12.00. U okviru manifestacije formiraće se svečani defile na Terazijama, od ugla Trga Nikole Pašića i Terazija, pored hotela „Moskva“ i kretaće se Kolarčevom do Trga republike (ispred Narodnog muzeja), gde će se po završetku defilea održati koncert. U koloni će biti i kamion sa kojeg će se emitovati radio-drama.

Za saobraćaj se zatvaraju sledeće saobraćajnice: Trg Nikole Pašića u zoni Igumanove palate, Terazije i Kolarčeva. Linije javnog gradskog prevoza će funkcionisati na sledeći način:

  • trolejbuska linija 29 saobraćaće na relaciji Trg Slavija – Medaković 3 i nosiće oznaku 29L;
  • autobuska linija 31 saobraćaće u oba smera trasom: Studentski trg – Vase Čarapića – Trg republike – Makedonska – Dečanska – Bulevar kralja Aleksandra – Kneza Miloša – Nemanjina – Trg Slavija i dalje redovnim trasama;
  • autobuske linije 24, 26, 37 i 44 saobraćaće u oba smera ulicama Francuskom, Trgom republike, Makedonskom, Dečanskom, Trgom Nikole Pašića i dalje redovnim trasama;
  • autobuska linija 27 ići će u smeru ka Mirijevu redovnom trasom od terminusa „Trg republike“, dok će u smeru prema Trgu republike saobraćati Bulevarom kralja Aleksandra, Dečanskom, Makedonskom, Trgom republike do terminusa „Trg republike“;
  • minibus linija E2 u oba smera ići će Ulicom kneza Miloša, Bulevarom kralja Aleksandra, Dečanskom, Makedonskom, Trgom republike do terminusa „Trg republike“, a minibus linija E9 u oba smera, umesto preko Terazija, saobraćaće od Trga Slavija Beogradskom ulicom, Bulevarom kralja Aleksandra, Trgom Nikole Pašića, Dečanskom, Makedonskom, Trgom republike i dalje redovnom trasom;
  • elektrobus linija EKO 2 saobraćaće na skraćenoj trasi Beograd na vodi – Trg Slavija.

Vozila JGP-a će na izmenjenom delu trase koristiti sva postojeća stajališta, a vozila sa linija 24, 26, 37, 44 i minibus linija E2 koristiće i stajalište „Trg republike“ (#3031) u Makedonskoj ulici, koje u redovnom režimu koriste linije 28 i 41 (kod „Dunav osiguranja“).

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.