Naslovna » BG špijun » Izložba-vremeplov: Čačanska Sloboda od 6. oktobra 2023. u Čačku
Čačanska Rodna: Čačanska Sloboda
Čačanska Rodna: Čačanska Sloboda

Izložba-vremeplov: Čačanska Sloboda od 6. oktobra 2023. u Čačku

Izložba „Čačanska Sloboda“ biće otvorena u petak. 6. oktobra 2023. od 19.00, u Srednjem holu KC Čačak u okviru projekta „Čačanska Rodna“.

Izložbu priređuje Međuopštinski istorijski arhiv Čačak. Na otvaranju će prisustvovati: Miliun Todorović, gradonačelnik Čačka, Zoran Stefanović, generalni direktor kompanije Sloboda i Gordana Predić, specijalna savetnica Ministartsva kulture Srbije.

Izložba će biti otvorena do 10. novembra.

Izložba „Čačanska Sloboda“ ima za cilj da posetioce vrati u vreme kada je Sloboda bila jedna od najpoznatijih fabrika bivše Jugoslavije, vreme u kojem je rasla zajedno sa svojim gradom poklanjajući veliku pažnju razvoju i unapređivanju društvenog standarda zaposlenih brinući o poboljšanju uslova stanovanja, ishrane i psiho-fizičkog zdravlja, omogućavajući podsticanje daljeg obrazovanja i usavršavanja, kulturno-umetničkih, sportskih i drugih aktivnosti radnika, kao i njihovog organizovanog odmora.

Osnovana rešenjem od 10. jula 1948. godine, koje je potpisao Josip Broz Tito, Sloboda je izgrađena i puštena u pogon 1. maja 1951. na tromeđi sela Loznice, Pridvorice i Jezdine. U početku je izrađivala predmete namenjene vojsci, da bi sredinom 50-ih započela i izradu artikala za civilnu upotrebu, pored namenske proizvodnje, Sloboda započinje i izradu artikala za tržište (protivgradna raketa M-54, delovi za domaću radio industriju, emajlirano posuđe, pirotehnička sredstva, aparati za poljoprivredu, šrafovska roba itd).

Šezdesetih godina Sloboda postaje najpoznatiji proizvođač aparata za domaćinstvo u Jugoslaviji. Svoje usisivače, šporete, rešoe i brojne druge proizvode, napravljene u saradnji za zapadnim firmama, izvozila je uglavnom u zemlje Istočnog bloka ostvarujući posrednu međublokovsku ekonomsku saradnju na opštu korist.

Svoje proizvode je izlagala na sajmovima u zemlji i inostranstvu, uglavnom u zemljama Istočnog bloka, ali i Zapadnoj Evropi, Aziji i Africi.

Sloboda je za svoje radnike izgradila preko 1.700 stanova, ulažući istovremeno u razvoj grada – ona je izgradila prve stambene četvrti i prvu vodovodnu i kanalizacionu mrežu u Čačku, Hotel „Moravu“ i druge značajne objekte, obrazovne, kulturne i zdravstvene ustanove. Bila je suosnivač i finansijski pokrovitelj mnogih značajnih ustanova u Čačku i pravi primer društveno odgovornog poslovanja u socijalističkoj Jugoslaviji.

(danubeogradu / ProPR)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.