Naslovna » Izlasci » Akcije » Protest „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu (21. oktobar 2023)
Protest "Srbija protiv nasilja" (foto: redakcija DuB)
Protest "Srbija protiv nasilja" (foto: redakcija DuB)

Protest „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu (21. oktobar 2023)

Novi protest „Srbija protiv nasilja“ biće održan u subotu, 21. oktobra 2023. od 18.00, u Beogradu, ispred Narodne skupštine Srbije.

Na 25. protestu po redu, najavljena su dva govornika, kao i šetnja do REM-a.

Ovih dana, biće upriličen i protest u Čačku, u petak, na kom će govoriti predstavnici političkih stranaka koje učestvuju u organizaciji protesta.

Zahtevi građanskih protesta „Srbija protiv nasilja“

  • Sazivanje vanredne sednice Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o stanju u zemlji posle dve tragedije u kojima je ubijeno 17 ljudi, mahom dece i mladih.
  • Institucionalna odgovornost i smena ministara policije Bratislava Gašića, Aleksandra Vulina, šefa BIA-e i ministra prosvete Branka Ružića, jer su direktno odgovorni za urušeni sistem i neadekvatno reagovanje nadležnih.
  • Ostavke članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koji se smatraju odgovornim za promovisanje nasilja, agresije i nemoral na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.
  • Gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks.
  • Oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje, kao što su TV Pink i TV Hepi.
  • Hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.
  • Smena rukovodstva Radio-televizije Srbije.

Vlast do sada nije ispunila ni jedan zahtev.

(danubeogradu.rs)