Naslovna » BG svaštara » Književnost » Putovanje u središte priče – Najbolji evropski udžbenik 2023
Putovanje u središte priče - Najbolji evropski udžbenik 2023
Putovanje u središte priče - Najbolji evropski udžbenik 2023

Putovanje u središte priče – Najbolji evropski udžbenik 2023

Izdanje Kreativnog centra Putovanje u središte priče autorke Anđelke Ružić, sa ilustracijama Mladena Anđelkovića, osvojilo je na ovogodišnjem Frankfurtskom sajmu knjiga (18-22. oktobar 2023) Nagradu Najbolji evropski udžbenik (Best European Learning Material Award – BELMA) u kategoriji udžbenika za osnovnu školu.

Nagradu Najbolji evropski udžbenik dodeljuju Frankfurtski sajam knjiga, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija (IARTEM) i Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG), a svečano proglašenje pobednika tradicionalno se održava prvog dana Sajma knjiga u prostoru Obrazovnog foruma.

Za nagradu mogu da konkurišu svi evropski izdavači udžbenika, a materijale procenjuje nezavisni žiri sastavljen od osam do deset članova, stručnjaka za obrazovnu literaturu koji poznaju različite evropske jezike i različite obrazovne sisteme.

Priručnik za kreativno pisanje Putovanje u središte priče namenjen je starijim osnovcima, a nastao je s namerom da omogući mladim ljubiteljima čitanja i pisanja da zavire u svet priča, otkriju brojne tajne spisateljskog zanata i ujedno razviju veštinu pisanja.

Sadrži dvanaest tema sa obrađenim važnim pravilima kojih se pisci pridržavaju kako bi napisali dobru i zanimljivu priču. Čitaoci će saznati kako se gradi književni lik, šta je važno za vreme i mesto radnje, kako nastaje zaplet, šta čini dobar početak i dobar kraj priče i mnogo toga drugog.

Putovanje u središte priče objavljeno je krajem 2022. godine i veoma brzo je privuklo veliku pažnju dece, nastavnika i roditelja. Uporedo sa izlaskom ovog izdanja pokrenute su i radionice kreativnog pisanja koje vodi autorka Anđelka Ružić, profesorka srpskog jezika i književnosti i urednica u izdavačkoj kući Kreativni centar.

„Pisanje i saradnja sa piscima svakako su moji najvažniji zadaci, pa je otuda priručnik Putovanje u središte priče nastao s namerom da mladim zaljubljenicima u knjige prenesem stečeno iskustvo i razotkrijem tajne ovog zanata.

Pažljivo sam radila na odabiru materijala koji će ući u priručnik, kao i na njegovom vizuelnom identitetu, i veoma me raduje što je taj trud prepoznat i van granica naše zemlje čime je priručnik stekao oznaku univerzalnog kvaliteta.

Nagrada Najbolji evropski udžbenik veliki je kompliment mojim ukupnim nastojanjima da svojim znanjem i iskustvom doprinesem u stvaranju generacija pre svega strastvenih čitalaca, a potom možda i nekog budućeg pisca na našim prostorima“, istakla je autorka Anđelka Ružić.

Dodela nagrade BELMA
Dodela nagrade BELMA

Podsećamo na to da je Kreativni centar već devet puta osvojio nagrade za najbolji evropski udžbenik na ovom konkursu:

  • 2023. godine – za knjigu PUTOVANJE U SREDIŠTE PRIČE autorke Anđelke Ružić u kategoriji udžbenika za osnovnu školu;
  • 2021. godine – za knjigu IGRAM SE I RAZMIŠLJAM autora Simeona Marinkovića i Slavice Marković u kategoriji predškolskih udžbenika;
  • 2018. godine – za knjige iz edicije ŠKOLICE autora Simeona Marinkovića i Slavice Marković u kategoriji predškolskih udžbenika;
  • 2017. godine – za knjige iz edicije ZABAVNI SVET GEOMETRIJE autorki Milene Radovanović, Milje Radovanović i Mirjane Radovanović u kategoriji predškolskih udžbenika;
  • 2014. godine – za izdanje VESELI VRTIĆ autora Simeona Marinkovića i Slavice Marković u kategoriji predškolskih udžbenika;
  • 2013. godine – za izdanje LIKOVNO ZA PREDŠKOLCE autorke Mirjane Živković u kategoriji predškolskih udžbenika i za izdanje PRIRODA I DRUŠTVO ZA TREĆI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE (udžbenički komplet) autora Simeona Marinkovića i Slavice Marković u kategoriji udžbenika za mlađe razrede osnovne škole;
  • 2012. godine – za izdanja MATEMATIKA KAO IGRA 1 i 2 autora Branke Dejić i Mirka Dejića u kategoriji predškolskih udžbenika;
  • 2007. godine – za izdanje MUZIČKA KULTURA ZA TREĆI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE autora Vladice Ilića u kategoriji udžbenika za mlađe razrede osnovne škole.

(danubeogradu.rs)