Naslovna » BG svaštara » Književnost » STRIPOTERAPIJA dobila prestižnu oznaku THE WHITE RAVENS za 2023. godinu
STRIPOTERAPIJA dobila prestižnu oznaku THE WHITE RAVENS za 2023. godinu
STRIPOTERAPIJA dobila prestižnu oznaku THE WHITE RAVENS za 2023. godinu

STRIPOTERAPIJA dobila prestižnu oznaku THE WHITE RAVENS za 2023. godinu

Knjiga Kreativnog centra STRIPOTERAPIJA autorke Ane Petrović dobila je oznaku The White Ravens za 2023. godinu!

Uvrštena je u katalog Međunarodne biblioteke za decu u Minhenu (International Youth Library), u kojem se preporučuju najbolje knjige za decu i mlade iz celog sveta!

Žiri je u obrazloženju, između ostalog, naveo sledeće:

„Svaka scena u ovoj knjizi fokusira se na jedno pitanje terapeuta i na odgovor koji daje pacijent. Listajući stranice, čitalac klima glavom sa odobravanjem: Ovaj osećaj mi je poznat! Svojim ilustracijama Ana Petrović je dala izuzetno iskren prikaz sopstvenog iskustva i istovremeno uspela da stvori fenomenalnu komediju situacije.“ (Obrazloženje žirija na engleskom.)

Knjiga Stripoterapija već je osvojila nekoliko značajnih nagrada i priznanja: Specijalno priznanje za mladog dizajnera (Beogradski sajam knjiga 2022), Diploma ULUPUDS-a za alternativno strip izdanje domaćih autora (Beogradski sajam knjiga 2022), Nagrada za književnost za decu i mlade Dušan Radović za 2022. godinu, Nagrada OTISAK za estetski tretman knjige (Niški sajam knjiga 2022), Nagrada Zaharije Orfelin Novosadskog sajma knjiga 2023 i Nagrada Neven kao najbolje delo iz oblasti ilustracije.

Oznaku The White Ravens dobijaju knjige koje zaslužuju pažnju zbog univerzalnih tema o kojima govore, zbog svoje izuzetnosti, kao i zbog inovativnog umetničkog ili literarnog stila i dizajna. Knjige moraju da zadovoljavaju visoke kriterijume u vezi s jezikom, sadržinom i umetničkim utiskom, moraju da inspirišu, provociraju i uspostavljaju nove tokove u književnosti.

Izdavači iz celog sveta svake godine šalju odabrane knjige Međunarodnoj biblioteci za decu, koje ostaju u njenom fondu. Stručnjaci za književnost iz te biblioteke biraju 200 novih naslova koje smatraju posebno značajnim. Spisak odabranih dela objavljuje se u godišnjem katalogu The White Ravens, prvi put štampanom 1993. Ovogodišnji katalog sadrži 200 naslova na 39 jezika, iz 57 zemalja.

Sedam izdanja Kreativnog centra dobila su do sada prestižnu oznaku White Ravens:

  • Knjiga Koga se tiče kako žive priče Dejana Aleksića – 2015. godina;
  • Roman Leto kada sam naučila da letim Jasminke Petrović – 2016. godina;
  • Roman Krokodil peva Vesne Aleksić – 2018. godina;
  • Zbirka pesama Dar-mar Dragane Mladenović – 2020. godina;
  • Roman Crna ptica Aleksandre Jovanović – 2021. godina;
  • Slikovnica Babaroga Jelene Živanović, sa ilustracijama Borisa Kuzmanovića – 2022. godina;
  • Knjiga Stripoterapija Ane Petrović – 2023. godina.

(danubeogradu.rs)