Naslovna » BG svaštara » Književnost » Tri nagrade za KREATIVNI CENTAR na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu
Kreativni centar: Najlepša dečja knjiga (foto: KC)
Kreativni centar: Najlepša dečja knjiga (foto: KC)

Tri nagrade za KREATIVNI CENTAR na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu

Izdavačka kuća Kreativni centar dobila je tri nagrade na ovogodišnjem 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koji je bio održan od 21. do 29. oktobra.

Knjizi Tri, četiri, sad! autorke Dragane Mladenović i ilustratora Borisa Kuzmanovića dodeljena je Nagrada Bogdan Kršić za najlepšu dečju knjigu na 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

O dodeli ove nagrade pisali smo OVDE.

Ovoj knjizi pripala je i nagrada ULUPUDS-a za najlepšu knjigu za decu.

U saopštenju ULUPUDS-a stoji: „Knjiga za decu Tri, četiri, sad! predstavlja kompletan umetnički poduhvat – izuzetno vešto i bogato ilustrovana, ona ima za cilj da okupira pažnju deteta kroz različite igre, od poznatih do onih koje je osmislila autorka knjige. Ovakvo izdanje je od velike važnosti za dečju literaturu, jer podstiče na razmišljanje i planiranje, vežba memoriju, dok sa druge strane ukazuje na važnost prisutnosti visoke likovne umetnosti u obrazovanju i edukaciji. Zato je ULUPUDS dodelio specijalno priznanje za najlepšu knjigu za decu ovoj knjizi nastaloj iz zadivljujuće saradnje velikih stvaralaca – autorke Dragane Mladenović i ilustratora Borisa Kuzmanovića.“

ULUPUDS je dodelio i diplomu za ilustraciju knjiga za decu Mladenu Anđelkoviću za knjige Kit sa tregerima autora Zlatka Vasića (Kreativni centar), Kiki i Cole (Laguna) i Pčelice radoznalice (Pčelica izdavaštvo).

U obrazloženju ovog priznanja navodi se:

„Diploma za ilustraciju knjiga za decu predstavlja priznanje autoru za razumevanje estetike bliske dečjoj percepciji sveta, kojom doprinosi razvoju dečje mašte, ali i uvodi u razumevanje sveta odraslih. Ilustracije Mladena Anđelkovića nepogrešivo ispunjavaju takve zahteve obogaćujući istovremeno svet deteta suptilnim detaljima, nekada edukativnim, nekada duhovitim, a uvek u funkciji stvaranja prijatne atmosfere tokom čitanja.“

KC: Superglista

Top-lista najprodavanijih knjiga na Sajmu knjiga 2023:

  1. Superglista, nova slikovnica Džulije Donaldson i Aksela Šeflera
  2. Leto kada sam naučila da letim, nagrađivani roman Jasminke Petrović
  3. Od čitanja se raste, knjiga za početnike u čitanju autorke Jasminke Petrović sa ilustracijama Boba Živkovića
  4. Puž morem skita na repu kita, nova slikovnica Džulije Donaldson i Aksela Šeflera
  5. Zagonetke na svim spratovima, mozgalice za osnovce
  6. Potraži i pronađi: Svemir, interaktivna knjiga za decu
  7. Njuškala, roman za mlađe osnovce
  8. Ovo je najstrašniji dan u mom životu, roman Jasminke Petrović
  9. Grozon, najpoznatija slikovnica Džulije Donaldson i Aksela Šeflera
  10. Deda Trišin mlin, slikovnica Branka Ćopića sa ilustracijama Dušana Pavlića

Sajamski popust je produžen!

Završen je Beogradski sajam knjiga, ali zbog velikog interesovanja čitalaca sajamski popust od 25% trajaće sve do 5. novembra!

Akcija se odnosi samo na kupovinu knjiga putem sajta www.kreativnicentar.rs, a za sve porudžbine u iznosu većem od 1.500 dinara isporuka na teritoriji Srbije je besplatna!

(danubeogradu.rs)