Naslovna » Izlasci » Festivali » Dom omladine Beograda: Festival niške književne panorame – Propovedanje vatre
Dom omladine Beograda: Festival niške književne panorame - Propovedanje vatre
Dom omladine Beograda: Festival niške književne panorame - Propovedanje vatre

Dom omladine Beograda: Festival niške književne panorame – Propovedanje vatre

Festival niške književne panorame Propovodanje vatre, održaće se u sali Amerikana Doma omladine Beograda, u petak, 24. novembra 2023. od 19.00.

Program festivala otvara beogradska premijera kratkometražnog poetskog filma „Distrofija bluz – dnevnik (ne)običnog života“, biografska priča o mladom, talentovanom pesniku Aleksandru Vojinoviću.

Od 19.30 biće predstavljena izdanja Društva književnika i književnih prevodilaca Niša, tokom kojeg će književni kritičar dr Aleksandar Kostadinović potpredsednik Društva, govoriti o književnom izdavaštvu u Nišu, sa posebnim osvrtom na rad niškog književnog časopisa „Gradina“, koji baštini tradiciju od 1900. godine.

Od 20.00 na programu je kratkometražni film o međunarodnoj 32. Književnoj koloniji Sićevo, a odmah nakon toga uz učešće Zvonka Karanovića, jednog od najznačajnijih savremenih srpskih književnih stvaralaca, biće priređena retrospektiva tri decenije ove ugledne književne manifestivacije i razgovor o književnoj nagradi Ramonda serbika, koja se dodeljuje za sveukupan doprinos srpskoj književnosti i kulturi.

Ove godine navršava se sedamdeset godina od izlaska prvog broja niškog književnog časopisa „Gledišta“, kao i punih sedam decenija rada Društva književnika i književnih prevodilaca Niša. Ovim povodom, od 21.00, dr Ivan Cvetanović govoriće o niškom književnom životu od Fizizma do Nagrade Slaviša Nikolin Živković.

U velikoj završnici prvog Festivala niške književne panorame, pesnik Dalibor Popović Pop, predsednik Društva, govori poeziju Branka Miljkovića, a pijanista Dejan Ilijić, kompozitor sastava Eyot i gitarista Željko Ljubić Piti, osnivač grupe Goribor, premijerno od 21.30 izvešće program autorske muzike „Propovedanje vatre“.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Moderator Festivala je poznati novinar i televizijski stvaralac Dragan Gane Videnović.

Programu u Domu omladine će prisustvovati članovi porodice pesnika Branka Miljkovića, a na maloj izložbi knjiga, poznati pisci Branislav Janković i Ognjen Avlijaš će potpisivati primerke svojih knjiga.

Ulaz na festival se ne naplaćuje, ali organizatori mole sve goste da umesto kupovine karte pošalju makar po jednu poruku 8 na 2407 Banci dobročinstva ili na humanitarni broj po slobodnom izboru. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.