Naslovna » Porodica » Deca » Drugi Festival „Minja Subota“ u Beogradu
Drugi Festival "Minja Subota" u Beogradu
Drugi Festival "Minja Subota" u Beogradu

Drugi Festival „Minja Subota“ u Beogradu

U utorak, 7. novembra 2023. od 17.00, u Dečjem kulturnom centru Beograd (DKCB) biće održan drugi Festival „Minja Subota“, najavljuju iz Takovske 8.

Manifestaciju organizuje DKCB u saradnji sa Fondacijom „Minja Subota“ i Udruženjem nastavnika muzičke kulture Srbije.

U čast čuvenom Minji Suboti, koga mnogobrojne generacije, ne samo u Srbiji nego i u bivšoj Jugoslaviji, pamte kao izuzetnog autora, voditelja, kompozitora i izvođača pesama za decu, prošle godine nastao je ovaj muzički festival. Biće okupljeni vokalni solisti uzrasta od pet do 14 godina iz Srbije, regiona i dijaspore koja umeju i vole da pevaju pesme Minje Subote.

Prošle godine, selekcija takmičara vršena je „onlajn“, a pobednici takmičenja imali su priliku da nastupe na Velikoj sceni DKCB na dan Minjinog rođenja, 8. novembra.

Za učešće na festivalu bilo je potrebno da takmičar otpeva dve pesme – jednu kompoziciju iz opusa pesama Minje Subote i još jednu dečju pesmu po slobodnom izboru, na srpskom ili stranom jeziku, s tim da ta pesma ima umetničku vrednost i da je sadržinom i tekstom prilagođena uzrastu deteta. Selekciona komisija ocenjivala je tačno intoniranje melodije, izražajnost interpretacije i kvalitet glasa.

Na završnici festivala, 7. novembra, pobednicima će biti uručene plakete i diplome, a publika će tada imati priliku da čuje interpretacije poznatih pesama uz koje su odrastale mnoge generacije.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

U programu će učestvovati Hor DKCB pod dirigentskom palicom mr Nevene Ivanović i pobednici festivala iz Vranja, Jagodine, Niša, Prokuplja, Pirota, Leskovca, Kragujevca, Užica, Sombora, Beograda, Kikinde, Šabca, Sremske Mitrovice, Novog Sada, Skobalja, Kosovske Mitrovice, Kosovske Kamenice, Banja Luke, Nikšića i Herceg Novog. Laureatu festivala sa Floride nagrada će biti poslata poštom.

Ulaz na završnicu Festivala „Minja Subota“ je besplatan. (danubeogradu.rs)