Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival fotografije Vizualizator 2023: Da li veruješ svojim očima?
Festival fotografije Vizualizator 2023: Da li veruješ svojim očima?
Festival fotografije Vizualizator 2023: Da li veruješ svojim očima?

Festival fotografije Vizualizator 2023: Da li veruješ svojim očima?

Festival fotografije Vizualizator biće organizovan u Beogradu, na raznim lokacijama, pod sloganom „Da li veruješ svojim očima?“ od srede, 15. novembra 2023.

Tema festivala koji će trajati do 7. decembra je uticaj veštačke inteligencije na fotografiju i budućnost medijuma. U okviru festivala biće priređeno 12 izložbi domaćih i stranih autora koji svojim radom podstiču značajne razgovore na ovu temu.

Ovogodišnji Vizualizator počinje izložbom norveškog fotografa Jonasa Bendiksena, člana agencije Magnum i autora knjige „The Book of Veles“.

Organizatori će ugostiti i Borisa Eldgasena, nemačkog fotografa koji je izazvao burne reakcije javnosti i fotografske zajednice odbijanjem Sony World Photography Awards. Izložbu će imati i član agencije VII, Stefano de Luigi, sa serijalom fotografija „Blanco“, dok će Jos Verhoogen gostovati sa izložbom „Capturing the Inauguration of Life“.

U Beogradu će biti održana i prva međunarodna konferencija o uticaju veštačke inteligencije na fotografiju i medije koja u fokus stavlja promene medijske komunikacije i opasnosti od manipulacije medijskom fotografijom.

Učesnici su svetski autoriteti iz oblasti fotografije i medija, koji dolaze iz osam zemalja: Jonas Bendiksen (Norveška), Boris Eldgasen (Nemačka), Stefano de Luigi (Italija), Nuno Ricou Solgado (Portugal), Carine Van Gerven (Belgija) i Zvezdan Mančić (Srbija). Konferenciju vodi novinar Zoran Stanojević.

Konferencija se održava 15. novembra od 17.00 u UK Parobrod.

Uz brojne izložbe i konferencije, festival organizuje i četiri radionice priznatih i nagrađivanih autora.

Jonas Bendiksen održaće radionicu 14. novembra tokom svečanog otvaranja festivala, kada će govoriti o radu na kontroverznoj knjizi The Book of Veles. Radionica italijanskog fotografa Stefana de Luigija održava se 16. novembra.

Holandski fotograf Koen Suidgeest radionicu će držati 17. novembra, uoči otvaranja izložbe Impressions. Radionica Josa Verhoogena zakazana je za 30. novembar.

Belgijska fotografkinja Carine Van Gerven održaće predavanje na temu „The language of a picture“ tokom kojeg će govoriti o procesu razvijanja sopstvenog vizuelnog jezika i dometima konceptualne fotografije. Kroz primere sopstvenog rada, Carine objašnjava način na koji životna iskustva pretvara u fotografske projekte, koji često traju mesecima, a nekad i godinama.

Više informacija objavljeno je na sajtu manifestacije.

Vizualizator 2023  – program

Festival fotografije Vizualizator 2023 - program

(danubeogradu.rs)