Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival klasične muzike – Bunt 11.0
Festival klasične muzike - Bunt 11.0 (detalj sa vizuala)
Festival klasične muzike - Bunt 11.0 (detalj sa vizuala)

Festival klasične muzike – Bunt 11.0

U nedelju, 19. novembra 2023, u Beogradu će početi jedanaesti festival klasične muzike – BUNT 11.0, koji će trajati do 24. decembra na nekoliko lokacija.

Program će obuhvatiti dela baroka do savremene muzike, od Johana Sebastijana Baha do čak 15 premijera dela domaćih stvaralaca, a sve će to biti predstavljeno u Kolarcu, AKUD „Lola“, Zvezdara teatru i Legatu Josip Slavenski. Nastupiće muzičari iz Austrije, SAD, Kanade, Slovenije i Srbije.

Festival BUNT 11.0 (Beogradska umetnička nova teritorija) otvoriće kontrabasista Stevan Jovanović i kvintet kontrabasa „Eastern European Bass Ensemble“ iz Ljubljane. Dobitnik nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS) za najuspešnijeg mladog muzičara u 2022. godini, Jovanović, sviraće od 11.00 u nedelju, 19. novembra, u Kolarčevoj zadužbini. Ulaz je besplatan.

Manifestacija će biti nastavljena 3. decembra od 20.00, takođe u Kolarčevoj zadužbini koncertom „BUNT maraton zvezda“. Nastupiće duvački kvintet SLOWIND, sastavljen od vrhunskih duvača, solista, kamernih muzičara i članova Slovenske filharmonije. Na programu su dela Rusela, Pulanka, Nine Šenk, ali i Dejana Despića, uz pomoć pijaniste Peđe Mužijevića. On će odsvirati i kao solista u program nazvan „Hommage a Mixtape“ u rasponu od baroka do savremenih kompozicija Silvestrova, Kramba, Feldmana.

Finale koncerta će pripasti solo flautisti Bečke filharmonije Karlu Hajncu Šicu, koji će u duetu sa Peđom Mužijevićem izvoditi muziku Betovena, Vilija i Prokofjeva.

Cene ulaznica su 1.000 i 1.500 dinara.

BUNT nastavlja da promoviše najviše evropske ciljeve kulture, kulturne zaostavštine i demokratije, negujući poseban odnos prema stvaralaštvu mladih i posebno osetljivim grupama stanovništa, medju kojima su i mladi sa autizmom.

Na ovom izdanju BUNT-a biće izvedeno ukupno 30 kompozicija srpskih autora od čega će čak 15 biti premijere, a centralno mesto pripada našem muzičkom ocu, Stevanu Stojanoviću Mokranjcu.

Moto festivala je „BUNT, za muziku!“.

BUNT 11.0 - program

BUNT 11.0 - program

(danubeogradu.rs)