Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Na brodu Adaman
Novi filmovi u bioskopima: Na brodu Adaman
Novi filmovi u bioskopima: Na brodu Adaman

Novi filmovi u bioskopima: Na brodu Adaman

Francusko-japanski dokumentarni film Nikolasa Filibera, „Na brodu Adaman“, prikazivaće se u domaćim bioskopima od četvrtka, 16. novembra 2023.

Film – pobednik Berlinskog festivala – portret je dnevnog prihvatnog centra Adaman, za ljude sa mentalnim poremećajima.

Smešten na desnoj obali Sene, ovaj brod je sigurna luka za ljude sa mentalnim poremećajima. Deluje nestvarno činjenica da su Francuzi deo obale ustupili instituciji koja ne donosi nikakav prihod i bavi se ljudima koji bi u nekom drugom sistemu bili nevidjivi.

Adaman im nudi ono najpotrebnije – dnevnu rutinu. Na njemu rade psihijatri, psiholozi, medicinske sestre, specijalni edukatori, psihomotorni specijalisti i razni terapeuti umetnošću.

Pratimo nekoliko štićenika i na veoma nežan način upoznajemo se sa njihovim životima, problemima, radostima i talentima. Film je emotivan zapis o ljudima kojima naizgled jednostavne stvari na dnevnom nivou poput šivenja, slikanja ili kuvanja džema znače opstanak i život.

Originalni naziv filma i prevod na srpski: Sur l’Adamant / Na brodu Adaman. Početak prikazivanja: 16. novembar 2023. Dužina trajanja: 109 minuta. Države i godina proizvodnje: Francuska, Japan / 2022. Žanr: dokumentarni. Reditelj: Nicolas Philibert.
(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.