Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Napoleon
Novi filmovi u bioskopima: Napoleon
Novi filmovi u bioskopima: Napoleon

Novi filmovi u bioskopima: Napoleon

Istorijski spektakl Ridlija Skota, „Napoleon“, premijerno će biti prikazan u sredu, 22. novembra 2023. od 20.00, u bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade.

Kultni reditelj snimio je delo o vrtoglavom usponu i strmoglavom padu francuskog imperatora Napoleona Bonaparte, oslikano i kroz prizmu njegovog odnosa sa jednom ženom koju je voleo – čuvenom Žozefinom. Ljubitelji istorijskih filmova biće u prilici da od 23. novembra konačno vide ovo maestralno ostvarenje u bioskopima širom zemlje.

Stenli Kjubrik je smatrao da je prenošenje epske priče o Napoleonu Bonaparti na veliko platno izuzetno težak izazov, ali je Ridli Skot uspeo da prevaziđe ovu prepreku u svom istorijskom epu. Sa Hoakinom Feniksom u glavnoj ulozi, priča nas vraća na početke Bonapartine karijere i njegov neverovatan uspon na francuski tron, dok istovremeno takođe istražuje njegovu strastvenu i složenu vezu sa Žozefinom (Vanesa Kirbi).

Pored uvida u vizionarske vojne i političke taktike jedne od najznačajnijih evropskih ličnosti, Skot je uspeo da prikaže šest velikih bitaka, koje su bile ključne za Napoleonovu vladavinu. Većina ratnih scena snimana je u Velikoj Britaniji, a samo jedna na Malti gde je ekranizovana Napoleonova prva pobeda – osvajanje Tulona 1793. godine.

Koliko je Napoleon bio izvrstan strateg pokazuje i činjenica da se njegove taktike još podučavaju u francuskim vojnim školama. Za one koji vole scene ratovanja ovaj će film, po svemu sudeći, biti pravo poslastica.

Originalni naziv filma: Napoleon. Premijera: 22. novembar 2023, 20.00 (Cineplexx Galerija Belgrade). Početak prikazivanja: 23. novembar 2023. Dužina trajanja: 158 minuta. Države i godina proizvodnje: SAD, VB / 2023. Žanr: akcija, biografski, drama. Uloge: Vanessa Kirby, Ludivine Sagnier, Joaquin Phoenix, Ben Miles, Tahar Rahim, Ian McNeice. Reditelj: Ridley Scott.
(danubeogradu.rs)