Naslovna » Izlasci » Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji (17. decembar2023)
Vanredni parlamentarni i lokalni izbori 2023.
Vanredni parlamentarni i lokalni izbori 2023.

Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji (17. decembar2023)

Raspisani su vanredni parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji za nedelju, 17. decembar 2023. Izbore su raspisali Aleksandar Vučić i Vladimir Orlić.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić potpisao je u Predsedništvu Srbije ukaz o raspuštanju Skupštine Srbije i raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora za 17. decembar.

Vučić je rekao da je, na osnovu člana 109, stav 1 i 5 Ustava Republike Srbije i člana 21 stav 1 Zakona o predsedniku Republike, na obrazloženi predlog Vlade Srbije od 30. oktobra, doneo ukaz o raspuštanju Narodne skupštine Republike Srbije. Rokovi za vršenje izbornih radnji počinju da teku od dana stupanja na snagu ove odluke danom objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, naveo je on.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić raspisao je lokalne izbore za 17. decembar i pozvao građane i političke aktere da uzmu učešće na ovim izborima.

Lokalni izbori raspisani su u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima i Zakonom o lokalnoj samoupravi. Izbori za odbornike biće održani u skupštinama 65 gradova i opština u Republici Srbiji.

Ova odluka stupa na snagu u trenutku objavljivanja u Službenom glasniku i od tada počinju da teku rokovi za sprovođenje izbornih radnji. Izbore će realizovati nadležni organi u skladu sa zakonom.

Kako je iz Vlade Srbije navedeno, održavanje novih parlamentarnih izbora u postojećim okolnostima obezbedilo bi viši stepen demokratičnosti, smanjenje tenzija koje se stvaraju između suprotstavljenih opcija u društvu, odbacivanje isključivosti i govora mržnje i afirmisanje prava na slobodno iznošenje mišljenja i stavova o određenim političkim, ekonomskim i drugim pitanjima, uključujući i dalju afirmaciju evropskih vrednosti.

Hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora i njihovo održavanje do kraja godine zahtev je koji su izneli predstavnici opozicionih partija koje organizuju proteste „Srbija protiv nasilja“.

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.