Naslovna » Izlasci » Izložbe » Dan državnosti 2024. u Etnografskom muzeju
Dan državnosti 2024. u Etnografskom muzeju

Dan državnosti 2024. u Etnografskom muzeju

U okviru obeležavanja Dana državnosti – Sretenje 2024. Etnografski muzej Srbije biće domaćin izložbe „Tragovi Nasleđa“, autorke Jelene Sekulović.

Takođe, nizom događaja u muzeju biće uveličan najvažniji državni praznik.

U prepodnevnom terminu, 14. februara od 10.00, Etnografski muzej je u saradnji sa OŠ „Kreativno pero“ pripremio interaktivan program u okviru kojeg će mališani moći da se isprobaju u brojnim veštinama kroz igru i zabavu i otkriju mnoge zanimljivosti o Srbiji. Kroz kaligrafsku radionicu „Piši kao Vuk“ i tematsku slikarsku radionicu „Zašto volim Srbiju?“, deca će učestvovati u stvaranju izložbe, a njihovi crteži činiće integralni deo postavke koja će biti dostupna za javnost do 18. februara 2024.

U glavnom terminu, od 18.30, proslava Dana državnosti počeće himnom „Bože pravde“, nakon koje će nastupiti baletski studio „Adađo“, a onda će uslediti otvaranje izložbe „Tragovi Nasleđa“ priređene u čast obeležavanja najvažnijeg datuma u novijoj istoriji Srba.

Izložba „Tragovi Nasleđa“, kao svojevrstan omaž Nadeždi Petrović, nacionalnoj heroini, humanistkinji, borkinji za ženska prava i rodonačelnici Moderne u srpskom slikarstvu, koja je u tadašnje srpsko društvo uvela savremene evropske tokove ostajući pri tome verna narodu, prevazilazi okvire predstavljanja individualnog aktivizma, i posetiocima šalje reprezentativnu sliku kulturne istorije Srba.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Etnografski predmeti koje je Nadežda prikupljala u najtežim vremenima za srpski narod sačuvani su u turobnim ratnim okolnostima, daleko od domovine, kao originalni svedoci kulturnog karaktera jednog naroda, da bi 1927. pristigli u Etnografski muzej gde se pažljivo čuvaju kao pokazatelji nacionalnog identiteta koji odoleva istorijskim neprilikama.

Narednog dana, 15. februara od 19.00, proslavu Dana državnosti, svojim performansom i talentom upotpuniće poznati mladi glumac Nikola Šurbanović, koji će tumačiti lik čuvenog srpskog junaka i ustanika Tanaska Rajića, u predstavi „Vetar i zastave“, po scenariju našeg proslavljenog pisca Dejana Stojiljkovića.

U okviru obeležavanja Dana državnosti, od 14. do 16. februara, ulaz u muzej biće besplatan. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.