Naslovna » Izlasci » Film » Dvorana Kulturnog centra Beograda: Projekcija filma „20 dana u Marijupolju“
20 dana u Marijupolju (AP photo / Evgeniy Maloletka)
20 dana u Marijupolju (AP photo / Evgeniy Maloletka)

Dvorana Kulturnog centra Beograda: Projekcija filma „20 dana u Marijupolju“

Film „20 dana u Marijupolju“, ukrajinski kandidat za Oskara, biće prikazan u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u sredu, 21. februara 2024. od 19.00.

Druga godišnjica ruske invazije na Ukrajinu biće obeležena humanitarnom projekcijom filma ukrajinskog reditelja, novinara i dobitnika Pulicerove nagrade, Mstislava Černova.

Projekciju organizuje Beldocs u saradnji sa ambasadama Velike Britanije i Ukrajine. Događaj ima humanitarni karakter i ceo prihod od prodaje ulaznica biće prosleđen organizacijama koje pomažu ugroženima ratom u Ukrajini. Cena karte je 400 dinara.

Veče uoči ruske invazije na Ukrajinu, tim novinara Asošijejted presa ušao je u strateški istočni lučki grad Marijupolj.

Tokom opsade, dok bombe padaju i stanovnici beže, a pristup struji, hrani, vodi i lekovima je prekinut, jedini međunarodni novinarski tim koji je ostao u gradu trudi se da zabeleži zverstva rata i prenese svoje snimke. Okruženi ruskim trupama, novinari se sklanjaju u bolnicu, nesigurni da li će uspeti da pobegnu…

Originalni naziv filma i prevod na srpski: 20 Days In Mariupol / 20 dana u Marijupolju. Država i godina proizvodnje: Ukrajina / 2023. Dužina trajanja: 94 minuta. Žanr: dokumentarni. Reditelj: Mstyslav Chernov.
(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.