Naslovna » Izlasci » Festivali » Film sa više nominacija za Oskara, BARTONOVA AKADEMIJA, otvara 52. FEST
52. FEST otvara BARTONOVA AKADEMIJA (foto: CEBEF / FEST / Taramount)
52. FEST otvara BARTONOVA AKADEMIJA (foto: CEBEF / FEST / Taramount)

Film sa više nominacija za Oskara, BARTONOVA AKADEMIJA, otvara 52. FEST

52. međunarodni filmski festival FEST 23. februara 2024. u MTS dvorani otvoriće film „Bartonova akademija“, dvostrukog oskarovca Aleksandera Pejna.

„Bartonova akademija“ (The Holdovers) Aleksandra Pejna ovogodišnji je kandidat za nagradu Oskar u nekoliko kategorija, među kojima su: najbolji film, glavna muška uloga, sporedna ženska uloga, originalni scenario.

U ovom ostvarenju, čiji scenario potpisuje Dejvid Hemingson, skromni profesor prestižne američke škole primoran je da tokom božićnog raspusta ostane u kampusu i vodi računa o nekoliko učenika koji nemaju gde da odu za praznik. Vremenom, on razvija neočekivanu povezanost sa jednim od njih, emotivno oštećenim, pametnim, problematičnim učenikom ali i školskom kuvaricom koja je izgubila sina u Vijetnamu.

Uloge u Pejnovom filmu, koji je već ocenjen kao „šarmantna, delikatno napisana i istančano odglumljena komedija“, igraju: Pol Đamati, Dominik Sesa, Devajn Džoj Rendolf, Keri Preston, Brejdi Hepner, Ian Doli, Džim Kaplan, Endru Garmen, Majkl Provost, Džilian Vigman i drugi.

Film „Bartonova akademija“ je već nagrađen 2023. Zlatnim globusom za glavnu mušku ulogu u komediji ili mjuziklu koju je poneo Pol Đamati i za sporednu žensku ulogu koja je pripala Devajn Džoj Rendolf, a prikazan je i na festivalima u Torontu, Londonu, Busanu, Talinu, Solunu, Torinu i Marakešu.

Kako u SAD-u vole da naglase, reditelj, scenarista i producent grčkog porekla, Aleksander Pejn, jedan je od retkih u Holivudu koji ima pravo na apsolutnu umetničku slobodu i „finalni rez“ svojih filmova. Mnogi glumci iz filmova ovog Amerikanca, koji je zaradio dva Oskara za adaptirani scenario, 2005. za „Stranputice“ i 2012. za „Potomke“, osvajali su nagrade ili su bili u najužem krugu za osvajanje istih poput: Džeka Nikolsona, Keti Bejts, Džordža Klunija, Brusa Derna.

„Ikona nezavisnog filma“ Pejn rediteljski potpisuje i hvaljene filmove: „Sve o Šmitu“ iz 2002. (premijerno prikazan u Kanu), „Nebraska“ iz 2013. i „Smanjivanje“ iz 2017. koji je prikazan na otvaranju festivala u Veneciji. (danubeogradu.rs / CEBEF)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.