Naslovna » Izlasci » Sajmovi » Grand Tasting – regionalni vinski spektakl 24. februara 2024. u hotelu Metropol Palace
Grand Tasting (foto: Ivana Čutura)
Grand Tasting (foto: Ivana Čutura)

Grand Tasting – regionalni vinski spektakl 24. februara 2024. u hotelu Metropol Palace

Ekskluzivni vinski salon Grand Tasting, na kom će najbolja vina iz arhiva predstaviti 50 najboljih vinarija regiona, biće održan 24. februara 2024.

Ova svojevrsna vinska liga šampiona prvi put je održana u Beogradu 2019. godine i od tada svake godine privlači veliku pažnju profesionalaca i vinskih entuzijasta budući da je to nesvakidašnja prilika da se na jednom mestu probaju najbolja vina s područja nekadašnje Jugoslavije, od Slovenije do Severne Makedonije.

U subotu, u hotelu Metropol Palace, među 50 izabranih vinarija naći će se i 14 iz Srbije: Podrum Radovanović, Matalj, Kovačević, Erdevik, Deurić, Milijan Jelić, Temet, Vinarija Zvonko Bogdan, Vino Budimir, Cilić gazdinstvo, Jović, Chichateau, Bikicki i sa Kosova vinarija Lakićević. Ova srpska vinska reperezentacija trebalo bi da pokaže zašto su srpska vina poslednjih godina dospela u sam regionalni vrh.

Uz domaće vinare najbrojnije su njihove kolege iz Hrvatske, odakle u Beograd s najboljim vinima iz arhiva stižu proslavljeni vinari Enjingi, Krauthaker, Coronica, Krajančić, Benvenuti, Bire, DeGrassi, Tomaz, Grgić, Zure, Rizman, Antunović, Braća Plančić, Ipša, Meneghetti i drugi. Možda i najozbiljnija selekcija hrvatskih vinara i vina ikada predstavljena izvan Hrvatske!

Sloveniju će predstavljati vinarije Ščurek, Marijan Smičič, M-enostavno dobra vina, Gjerkeš, Penine Istenič, Sanctum, Klet De Baguer i kao debitant na Grand Tastingu vinarija Domaine Vicomte de Noüe-Marinič, dok iz Bosne i Hercegovine dolaze Vukoje, Škegro, Milas, Podrumi manastira Tvrdoš, Vinogradi Nuić i Jungić.

Konačno, presek vinske scene ex-YU zaokružiće ove godine tri renomirane makedonske vinarije Chateau Kamnik, Tikveš i Bovin, te crnogorski gigant Plantaže.

Grand Tasting (foto: Ivana Čutura)
Grand Tasting (foto: Ivana Čutura)

Posetioci ovog nesvakidašnjeg vinskog salona, pored prilike da probaju mnoga skupa i retka arhivska vina, imaće priliku da prisustvuju i nekoj od četiri masterclass radionica koje će držati proslavljeni vinari, a tu je i posebna celina GT Plus gde će biti predstavljena vrhunska vina iz vinarija koje nisu dospele u glavni program.

Svojevrsnu poslasticu za beogradsku publiku u tom segmentu predstavljaće serija vina posvećenih Vladi Divljanu iz istarske vinarije Matošević, a koju će predstaviti lično čuveni vinar Ivica Matošević, inače veliki prijatelj popularnog muzičara.

Uz izbor suhomesnatih proizvoda, sireva i maslinovog ulja u posebnoj sali, novost na Grand Tastingu ove godine je VIP Lounge Rubin gde će uz arhivska vina moći da se degustiraju i njihovi čuveni konjaci.

Program za profesionalce je od 13.00 do 15.00, a publika će u vinskoj ponudi moći da uživa od 15.00 do 21.00. Preostale ulaznice za ovaj vinski spektakl po ceni od 3.500 dinara u pretprodaji se mogu kupiti preko Tickets.rs, dok će na ulazu cena ulaznice biti 5.000 dinara.

(danubeogradu.rs / Orbis Communications)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.