Naslovna » Izlasci » Festivali » Ulaznice za 52. FEST + dodatne informacije
52. FEST- vizual
52. FEST

Ulaznice za 52. FEST + dodatne informacije

Prodaja ulaznica za 52. FEST počela je u sredu, 14. februara 2024, na blagajnama dvorana u kojima će Beogradski filmski festival biti održan.

Karte mogu da se kupe u MTS dvorani, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine, Jugoslovenskoj kinoteci, u bioskopima Cineplexx Ušće i Cineplexx Galerija, kao i online na sajtu tickets.rs (za filmove koji se prikazuju u MTS dvorani), efinity.rs (za filmove koji se prikazuju u Domu omladine) i cineplexx.rs (za filmove koji se prikazuju u bioskopima Cineplexx Ušće i Cineplexx Galerija), kao i putem aplikacija za mobilne telefone Cineplexx i Efinity.

Posetioci 52. Međunarodnog filmskog festivala FEST, koji će biti održan od 23. februara do 3. marta 2024, uživaće u čak 108 filmova među kojima je za svakoga po nešto. I nikada ova definicija „za svakoga po nešto“ nije bila manje fraza nego kada je reč o fimovima koji nas čekaju na ovogodišnjem FEST-u.

Tokom deset dana festivala biće prikazani filmovi iz šezdesetak zemalja. Od Ujedinjenog Kraljevstva i SAD do Kine i Japana, od Južne Koreje, Malezije i Tajvana preko Nigerije, Luksemburga, Monaka, od Kanade i Islanda preko Tunisa, Saudijske Arabije i Katara, Rusije i Kipra, Perua, Ukajine i Holandije, ali i od Poljske, Mađarske, Rumunije i Bugarske, te Hrvatske, Slovenije i Makedonije, kreće se putanja kojom su ovogodišnji filmovi našli put do 52. FEST-a.

Pored filmova u Glavnom takmičarskom programu, gledaćemo i ostvarenja koja nam se prikazuju u okviru programskih celina Gala, Gala+, FEST masters, FEST fokus, FEST 52, Snoliki film, FEST anima, Doku FEST, ali i FEST klasik, FEST serija i FEST intro.

Ovogodišnji FEST donosi nove filmove Aleksandra Pejna, Akija Kaurismakija, Sofije Kopola, Romana Polanskog, Vudija Alena, Fernanda Truebe, ali i Majkla Vinterbotoma, Aleksa de la Iglesije i nedavno preminulog Lukasa Nole, te Vlatke Vorkapić, Luke Bursaća, Miroslava Lekića i Mladena Đorđevića. Biće prikazani i filmovi čiju režiju potpisuju Dejan Vlaisavljević NIKT, Juri Bikov, Raša Bukvić, Emilija Gašić, Siniša Cvetić i mnogi drugi.

Među filmovima koje ne treba propustiti tu su pretendenti za Oskara „Bartonova akademija“ Aleksandra Pejna, „Zona interesa“ Džonatana Glejzera, „Anatomija pada“ Žistin Trije sa Sandrom Hiler – dobitnik Zlatne Palme na festival u Kanu i Zlatnog Globusa za najbolji scenario, „Dečak i čaplja“ Hajaa Mijazakija koji je dobio i Zlatni Globus za Najbolji animirani film, zatim „Četiri ćerke“ rediteljke Kaouter Ben Hanij nominovan za Oskara za najbolji dokumentarni film.

Tu je i „Gospodar“ Jurija Bikova, dokumentarac „Uspon i pad Džona Galijana“ sa Penelope Kruz, Naomi Kembel i Kejt Mos, te „Zelena granica“ Agneške Holand (Nagrada žirija na festival u Veneciji), „Ja kapetan“ Matea Garone – nominovan za Oskara za najbolji strani film, „Eskort“ Lukasa Nole, „Dok ne istekne vreme“ Liliane Kavani i još mnogo toga.

Festovski program prikazuje se, dakle, na šest beogradskih lokacija:

  • MTS dvorana (Trg Nikole Pašića),
  • Dom omladine Beograda (Makedonska 22),
  • Dvorana Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6),
  • Jugoslovenska kinoteka i Muzej JK (Uzun Mirkova 1 / Kosovska 11),
  • Cineplexx Ušće SC (Bulevar Mihajla Pupina 4; II sprat)
  • Cineplexx Galerija (Bulevar Vudroa Vilsona 12).

Preuzmite program 52. FEST-a. (94 downloads)

Od žanrova FEST je ostao veran raznolikosti te ni ove godine neće izostani ni drama, triler, dokumentarni, kratki, akcioni, biografski, horor, romantična komedija, ratna drama, istorijski i animirani film, što su samo neki od razloga za kupovinu karata čija je cena od 400 do 600 dinara, a za otvaranje i zatvaranje 1000 dinara.

Nikako ne treba izostaviti ni film „Sanjari“ Bernarda Bertočučija, koji je nakon 20 godina ponovo na FEST-u (prikazan 2004) sada restauriran u 4K koji gledamo u u okviru selekcije FEST klasik.

Od glumaca sa nama bližih područja gledaćemo poslednje bravure Radka Poliča i Žarka Lauševića, ali i uloge: Nebojše Dugalića, Mojce Funkl, Franke Mandić, Jura Henigmana, Tihane Lazović, Slavka Sobina Jasne Đuričić, Nikole Djurička, Leona Lučeva, Slobode Mićalović, Ivana Bosiljčića, Tamare Krcunović, Gorana Bogdana, Filipa Đurića, Mire Banjac i mnogih drugih.

(danubeogradu.rs / CEBEF)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.