Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Ruski konzul
Novi filmovi u bioskopima: Ruski konzul
Novi filmovi u bioskopima: Ruski konzul

Novi filmovi u bioskopima: Ruski konzul

Domaći film „Ruski konzul“ reditelja Miroslava Lekića, posle premijere na 52. FEST-u 3. marta, prikazivaće se u bioskopima od četvrtka, 7. marta 2024.

O ovom ostvarenju, koje je poslednji film nedavno preminulog glumca Žarka Lauševića, prikazana su dešavanja koja su definisala budući suživot Srba i Albanaca na Kosovu. Film je rađen po istoimenom romanu Vuka Draškovića.

Reditelj filma Lekić izjavio je:

– I „Nož“ i „Ruski konzul“ pisani su davnih osamdesetih godina, ali su veoma aktuelni i dan danas. U tim romanima je anticipirano neko vreme koje će doći. Ono nije ostalo zarobljeno u vremenu kada je pisano, već ima neke svoje refleksije i na trenutak u kom živimo. Jedan od razloga jako bitnih je upravo to što je „Konzul“ roman koji se bavi periodom između 1973-83, događajima na Kosovu, ali istovremeno ima tu veoma jaku refleksiju na neko savremeno vreme. Nismo pokušavali da se ovim filmom bavimo nekim potencijalnim rešenjima, nego jednostavno, hteli smo da sugerišemo način na koji je možda jedino moguće izaći iz problema koji je trenutno veoma aktuelan.

Kako je Lekić istakao, on i pokojni Laušević su bili prijatelji, ali nisu imali sreće sa filmovima.

– Ne govorim o kvalitetu. Nikada nismo imali priliku da do kraja uživamo u tome što smo radili. Žarko je mnogo radio na filmu, to Vuk zna, četiri godine smo spremali ovaj film. Žarko nije bio samo glumac, on je učestvovao i u izradi scenarija. Film je snimao kad je već bio jako bolestan, ali, kako bih rekao, imali ste jednog Žarka koji dođe na set i drugog kada kažete „akcija“. Ta energija, posvećenost, bila je fascinantna, s obzirom na okolnosti u kojima se nalazio. Film je posvećen njemu, jer ga je obeležio na poseban način. Ne verujem da bi ovog filma bilo da nije bilo Žarka – zaključio je Lekić.

Glavni junak filma, srpski doktor Ilija Jugović po kazni dobija premeštaj bolnicu u Prizrenu. Tu upoznaje profesora istorije Ljuba Božovića – ruskog konzula, naizgled psihijatrijskog pacijenta koji tvrdi da će uskoro „Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko“.

Protiv Božovića se okreću lokalni albanski moćnici, separatisti. Oni pokušavaju da isele Božovića ali u njegovu zaštitu staje doktor Jugović.

Originalni naziv filma: Ruski konzul. Početak prikazivanja: 7. mart 2024. Dužina trajanja: 147 minuta. Država i godina proizvodnje: Srbija / 2024. Žanr: drama. Uloge: Žarko Laušević, Nebojša Dugalić, Paulina Manov, Svetozar Cvetković, Visar Vishka, Danica Radulović, Nada Macanković, Mensur Safqiu, Enver Petrovci, Ljubiša Savanović, Petar Zekavica. Reditelj: Miroslav Lekić.
(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.