Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Završen osmi KONTAKT: 20.000 posetilaca, 200 delegata iz sedam zemalja, ugovoreni brojni nastupi i nova izdanja
Kontakt konferencija (foto: Belkisa Abdulović)
Kontakt konferencija (foto: Belkisa Abdulović)

Završen osmi KONTAKT: 20.000 posetilaca, 200 delegata iz sedam zemalja, ugovoreni brojni nastupi i nova izdanja

Zatvaranjem osme po redu Kontakt konferencije, showcase-a i festivala, Beograd je još jednom dokazao da je pulsirajuće srce regionalne muzičke scene.

Tokom četiri dana bogatog i raznovrsnog programa, koji je okupio preko 20.000 ljudi, Kontakt je potvrdio svoj status kao najveći događaj te vrste do sada. Skoro 200 delegata iz sedam zemalja, razmenili su znanja, iskustva i vizije, čineći ovu godinu izuzetno značajnom za dalji razvoj muzičke industrije u regionu.

O velikom uspehu KONTAKTA govori i podatak da je na konferenciji dogovoreno preko sto nastupa regionalnih izvođača na letnjim festivalima i u klubovima, a sklopljeno je i nekoliko izdavačkih ugovora za nove izvođače.

Kontakt konferencija (foto: Belkisa Abdulović)
Kontakt konferencija (foto: Belkisa Abdulović)

Panel diskusije su bile ogledalo trenutnih kretanja i izazova sa kojima se suočava muzička scena. Tematike su varirale od regionalne saradnje i internacionalne promocije, preko pretresanja istorije, generacijskih muzičkih kolektiva, ženskog preduzetništva u muzičkom biznisu do uticaja tehnologije na muzičku produkciju.

Jedan od glavnih zaključaka, koji se provlačio kao lajtmotiv kroz razgovore, bio je značaj zajedništva, inovacija i prilagođavanja promenljivim okolnostima. Ova poruka odzvanja s misijom Kontakt konferencije koja teži povezivanju muzičkih profesionalaca i kreativaca Balkana, jačanju kulturne infrastrukture regiona i pružanju platforme za razvoj i promociju nezavisnih umetnika.

Važnost digitalnih tehnologija i društvenih mreža u promociji umetnika i događaja, kao i potreba za očuvanjem autentičnosti i emocionalnog uticaja muzike, takođe su se istakli kao ključne tačke razgovora.

Kontakt panel (foto: Siniša Obrenić)
Kontakt panel (foto: Siniša Obrenić)

Naglašena je i potreba za podrškom tradicionalnih medija i institucija. Razmena iskustava među učesnicima iz različitih zemalja dodatno je obogatila razgovore, nudeći različite perspektive i potencijalne smerove za razvoj regionalne muzičke industrije.

„Zahvaljujemo se svim učesnicima, delegatima, umetnicima i posetiocima koji su doprineli uspehu ovogodišnje Kontakt konferencije. Vaša strast, znanje i entuzijazam su ono što Kontakt čini jedinstvenim i nezaboravnim iskustvom“, rekao je organizator Kontakta Predrag Ivanović i dodao:

„Kontakt 2024. podsetio nas je na snagu muzike da spaja ljude, ideje i kulture. Ohrabreni ovogodišnjim uspehom, okrećemo se budućnosti sa željom da nastavimo da rastemo, učimo i zajedno razbijamo barijere. Jer, kontakt je više od zvuka!“

Kontakt: Letu štuke (foto: Iva Tanacković)
Kontakt: Letu štuke (foto: Iva Tanacković)

Nastupi izvođača poput Jarbola, Neno Belan & Fiumens, Letu štuke, KoiKoi, Bojana Vunturišević, Turbo trans turisti, Bohemija, čitav Hali Gali, kao i DJ set svetske atrakcije Daddy G, ostavili su nezaboravne utiske kod posetilaca, pružajući im iskustvo za nezaborav. (danubeogradu.rs / Orbis Communications)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.