Naslovna » Izlasci » Izložbe » 56. Majska izložba: Geneza
56. Majska izložba: Geneza
56. Majska izložba: Geneza

56. Majska izložba: Geneza

Od 14. maja do 4. juna 2024. u Beogradu će biti otvarane izložbe u okviru manifestacije 56. Majska izložba koja se održava pod sloganom „Geneza“.

Izložbe, datumi i lokacije su:

 • 14. (19.00) – 30. maj… Konak kneginje Ljubice
  (Gostujući program članova UPIDIV);
 • 16. (19.00) – 24. maj… Galerija Singidunum
  (Samostalna izložba dobitnice Velike nagrade 55. Majske izložbe Vere Stanarčević);
 • 23. maj (19.00) – 10. jun… Dom Vojske Srbije;
 • 23. maj (19.00) – 10. jun… Bioskop Balkan
  (+ 6. jun… Stručni skup sekcije za kritiku, istoriju i teoriju umetnosti);
 • 4. (19.00) – 14. jun… Studentski kulturni centar
  Gostujući program umetnika novih medija i filmskih umetnosti u SKC-u (Đildo Bavčević, Marko Grba Singh, Ivana Kosanović, Ivan Marković, Nu Simakina, Sandra Sterle i Goran Škofić).

Biće predstavljeni radovi umetnika primenjene umetnosti, koji su, kroz različite medije, prikazali svoj pogled na svet. Imajući u vidu da je prezentacija različitih disciplina prioritna, s obzirom na rasprostranjenost primenjene umetnosti u svakodnevnom životu (i kulturi generalno), ovogodišnju Majsku izložbu će posetioci moći da sagledaju kao celinu koja daje uvid u inovativne metode umetničkog delovanja u savremenom društvu.

Rad Vanje Đajić Spireski
Rad Vanje Đajić Spireski

Tema ovogodišnje Majske izložbe ima za cilj da preispita percepciju autora i predstavi različitost sagledavanja stvarnosti i njene estetizacije kroz različite medije umetničkog iskaza. „Geneza„, u inicijalnom smislu, kao termin prvi put se pojavljuje u knjizi Postanje (Book of Genesis – hebr. בראשית Berešit; grč. Γένεσις; lat. Genesis), gde označava nastanak, a posle i razvitak sveta, kao i novo stvaranje materije, vremena i prostora.

56. Majska izložba, u organizaciji ULUPUDS-a je stalna manifestacija iz oblasti kulture od značaja za grad Beograd, u okviru koje se prezentuju radovi svih devet sekcija primenjenih umetnosti (arhitektura, dizajn, vajarstvo, tekstil i savremeno odevanje, dizajn keramike i stakla, scenografija i kostimografija, slikarstvo i grafika, umetnička fotografija i teorija, istorija i kritika umetnosti). (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.