Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival Mikser: Mikrotaktike
Festival Mikser: Mikrotaktike
Festival Mikser: Mikrotaktike

Festival Mikser: Mikrotaktike

Mikser, festival urbane kulture pod sloganom „Mikrotaktike“ biće održan od 23. do 25. maja 2024. na dve lokacije: Dorćol Platz i Prostor Miljenko Dereta.

Biće upriličeni razgovori sa stručnjakinjama i stručnjacima iz brojnih profesionalnih oblasti koje utiču na oblikovanje naše svakodnevice u gradu, umetničke i dizajn izložbe, eukativni programi za mlade, radionice za mlade i decu i muzički program.

Ovogodišnji slogan reflektuje uverenje da se nada u stvaranje boljeg sutra smešta na kapacitete i kreativnost pojedinaca.

Pored uvodnih predavanja, prvog dana festivala biće otvorena i izložba mladih talenata, pobednika Mikserovih regionalnih konkursa Ghost Project i Young Balkan Design za dizajn, te umetničkog takmičenja Black Box, a uveče, od 20.30 u Dorćol Platzu će biti priređeno svečano otvaranje uz hor „Svi uglas“ i nastupe Zhive i Ljubičica.

Drugi dan festivala održava se i u Prostoru Miljenko Dereta i to sa programom „Urbana laboratorija“. Biće predočeni zdravstveni, socijalni i ekonomski benefiti uvođenja urbanističkih rešenja inspirisanih prirodom.

U okviru konferencije festivala „Mikser razgovori“, u Dorćol Platzu pričaće se o konkretnim primerima ključne uloge kreativnog sektora u zelenoj tranziciji i transformaciji gradskih četvrti u kulturne i umetničke oaze, a dan će završiti Bella Technica i DJ Peppe.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

U subotu će mikrotaktite otkriti gosti u domenu domenu arhitekture i stavaranju prostora jednakosti i slobode – u gradovima i u prirodi, od modernističkih arhitektonskih ikona do ekoloških mikro intervencija u divljini. Potragu za slobodom i svojim prostorima u gradu vodiće i mladi u okviru radionice Nexg Gen Kids & Teens, služeći se održivim rešenjima.

Mikser će se završiti nastupima bendova Funk Shui iz Severne Makedonije i srpskog benda Daze.

Svi programi na festivalu su besplatni ali zbog ograničenog broja mesta, za panele na glavnoj bini konferencije „Mikser razgovori“ se morate prijaviti. Više informacija potražite na sajtu festivala. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.