Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Leto u MuzeJU 2024: Na otvaranju – OBOJENI PROGRAM
Leto u MuzeJU 2024: Na otvaranju - OBOJENI PROGRAM
Leto u MuzeJU 2024: Na otvaranju - OBOJENI PROGRAM

Leto u MuzeJU 2024: Na otvaranju – OBOJENI PROGRAM

Muzej Jugoslavije će svečano otvoriti sedmo Leto u muzeJU, u subotu, 25. maja 2024. od 19.00, koncertom benda Obojeni program. Ulaz će biti besplatan.

Kod fontane na muzejskom platou, nastupiće Obojeni program, koji postoji četiri decenije i od prvog dana neguje autentični muzički izraz. Pored toga što su jedan od najistaknutijih regionalnih bendova, u jugoslovensku istoriju upisali su se kada su predstavljeni u emisiji legendarnog Džona Pila na BBC radiju, ali i kao bend čiji je spot za pesmu „981“ emitovan na MTV-u u emisiji 120 minuta. To su samo neki od razloga da njihov nastup postane značajan deo kolekcije Muzeja Jugoslavije.

Od 1980. godine do danas kroz bend je prošlo bar pedeset muzičara, a frontmen Branislav Babić Kebra jedini je član originalne postave. Pored njega današnji Obojeni program čine Ilija Vlaisavljević Bebec na bas gitari i bubnjar Vladimir Cinkocki Cina, a nedavno im se pridružio i basista Miodrag Ristić Miki.

Kamen temeljac zvuka benda bio je Novi talas – fuzija zvuka panka, roka i fanka; muzički pravac koji je kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih godina prošlog veka osvajao britansko i američko tržište. Svakako, to je bio jedan od najproduktivnijih perioda istorije jugoslovenske muzike u kojem su se preplitali različiti žanrovi u skladu sa tadašnjim tendencijama zapadne muzičke produkcije. Ipak, Obojeni program uspeo je da ostane relevantan i uticajan sastav sve do danas.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

„Zbog toga znamo da ćete doći da obeležimo Dan mladosti jer mislite da je svaka definicija gubitak slobode, jer verujete da će ovaj nastup biti slobodan i nestvaran i znate da ćete doživeti čarobna osećanja, a pre svega jer se svi još uvek nečem dobrom nadamo“, kažu organizatori manifestacije Leto u MuzeJU, Dušan Jevtić i Sara Sopić.

Kroz različite događaje oni afirmišu muzej kao mesto za druženje i zabavu, ali i testiraju mogućnosti interpretacije jugoslovenskog nasleđa kroz saradnju sa relevantnim umetnicima iz regiona. Od pokretanja programa održano je na desetine koncerata bendova i nastupa drugih umetnika koji su ostavili dubok trag na jugoslovenskoj sceni, kao i mladih bendova koji tek pretenduju da se upišu u istoriju. Ova podrška važan je aspekat jugoslovenske omladinske kulture koju Muzej nastoji da baštini. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.