Naslovna » Izlasci » Akcije » Međunarodni dan muzeja – 18. maj: Besplatno u muzeje
Međunarodni dan muzeja: Muzej Jugoslavije
Međunarodni dan muzeja: Muzej Jugoslavije (foto: MJ)

Međunarodni dan muzeja – 18. maj: Besplatno u muzeje

U subotu, 18. maja 2024, u muzejima širom sveta, pa i u Beogradu, biće obeležen Međunarodni dan muzeja, a tim povodom pripremljeni su razni programi.

Ovaj dan ustanovila je organizacija ICOM (Međunarodni savet muzeja / International Council of Museum) sa idejom da promoviše ulogu i značaj muzeja u savremenom društvu. Temom ovogodišnje manifestacije, „Muzeji kao mesta za obrazovanje i istraživanje“, ističe se važnost muzeja kao institucija koje podstiču aktivno učenje, saradnju i razumevanje među pripadnicima različitih kultura.

Narodni muzej Srbije

Povodom Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja, Narodni muzej Srbije će u okviru svog programa izložiti za javnost najstariju srpsku rukopisnu knjigu, Miroslavljevo jevanđelje, koje se čuva u specijalizovanoj komori na prvom spratu muzeja.

Tokom produženog radnog vremena muzeja od 12.00 do 22.00 svi zainteresovani posetioci moći će da pogledaju Miroslavljevo jevanđelje, uživajući u pričama koje su pripremili naši kustosi i saradnici o bogoslužbenoj knjizi iz poslednje decenije 12. veka. Zbog izuzetnog značaja i vrednosti, Miroslavljevo jevanđelje je proglašeno za kulturno dobro od izuzetnog značaja 1979. godine, a od juna 2005. godine nalazi se na listi UNESKA, Pamćenje sveta (Memory of the World).

Međunarodni dan muzeja, 18. maj, u Narodnom muzeju Srbije biće upotpunjen radionicama i stručnim vođenjima, koji će nas voditi od praistorije do modernog dobra, od božanstava i Beogradske mumije iz Starog Egipta do izuzetnih dela jugoslovenske skulpture. Imaćemo prilike da se upoznamo sa mumijom kao najstarijim egipatskim artefaktom u Srbiji, amuletima od zlata, lapisa lazulija i fajansa različite namene. U drugom delu dana, šetajući kroz Galeriju jugoslovenske umetnosti, razgovaraćemo o najistaknutijim primerima moderne skulpture, bogatstvu različitih umetničkih poetika i širokim mogućnostima stvaralačkih postupaka i materijala.

Ulaz za sve posetioce je besplatan.

Program:

 • 12.00-22.00… Miroslavljevo jevanđelje
 • 12.00… Stručno vođenje Staroegipatska zbirka Narodnog muzeja Srbije
  Muzejska savetnica Ivana Minić
 • 13.00… Radionica za decu Staroegipatska božanstva
  Muzejska savetnica Ivana Minić
  Uzrast dece od sedam do 10 godina, neophodna prijava na radionice@narodnimuzej.rs.
 • 18.00… Stručno vođenje
  Umetnost u tri dimenzije: skulptura 20. veka na stalnoj postavci NMS
  Viši kustos Lidija Ham-Milovanović

Muzej Jugoslavije

Subota, 18. maj 2024.

 • 10.00… „Tito – poslednji svjedoci testamenta“ reditelja Lordana Zafranovića (u bioskopskoj sali zgrade Muzeja 25. maj)
 • 11.00 i 12.00… Stručno vođenje kroz kompleks Muzeja Jugoslavije na engleskom (od 11.00) i na srpskom jeziku (od 12.00)
 • 13.00-14.00… Javna konzervacija slike „Skica za spomenik u Ivanjici“ Đorđa Andrejevića Kuna (u prostoru Muzeja 25. maj)
 • 18.00-19.00… Autorsko vođenje kroz izložbu „Ježeva kućica – izmišljanje boljeg sveta“ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Muzej Jugoslavije (Mihaila Mike Jankovića 6) biće otvoren za posetioce od 10.00 do 18.00, a za individualne posete ulaz će biti besplatan.

Etnografski muzej

Povodom Međunarodnog dana muzeja, Etnografski muzej će u subotu, 18. maja, organizovati akciju koja će na zanimljiv i nesvakidašnji način pokazati kako tradicionalno nematerijalno kulturno nasleđe može biti i zabavno i edukativno za sve uzraste.

„Pošto su žmurke deo našeg tradicionalnog nematerijalnog kulturnog nasleđa, igraćemo se žmurki. Ali ne skrivaju se posetioci, već su skriveni predmeti koje posetioci traže na osnovu fotografija koje će dobiti na ulazu u muzej. Samo pažljivim posmatranjem izložbi moguće je pronaći predmete. Pronalaženje svakog zadatog predmeta se dokumentuje fotografisanjem mobilnim telefonom. Prema broju pronađenih predmeta, sledi i lepa nagrada“, naglasili su iz Etnografskog muzeja.

Posebno vizuelno iskustvo upotpuniće projekcije sakrivenih predmeta i srpske ornamentike.

Tokom Noći u Etnografskom muzeju (Studentski trg 13), muzej je otvoren od 20.00 do 1.00. Ulaz u muzej je besplatan.

Prirodnjački muzej

Prirodnjački muzej 18. maja 2024. Međunarodni dan muzeja obeležava nizom aktivnosti:

Galerija Prirodnjačkog muzeja (Kalemegdan)

 • 10.00-24.00… Izložba „Biljka kao začin. U carstvu boja, mirisa i ukusa“ – besplatan ulaz
 • 18.00-20.00… Lego radionica za decu – Programiraj životinjusa Dečijim inovacionim centrom
  Tim Dečijeg inovacionog centra održaće LEGO radionice na temu životinjskog sveta, sa posebnim naglaskom na svet dinosaurusa. Inspirisani prirodom kao najgenijalnijim inženjerom svih vremena, deca će imati priliku da se oprobaju u robitici i programiranju. Radionica po STEM metodologiji je namenjena deci uzrasta od pet do 10 godina. Predviđeno trajanje radionice koja će se realizovati u više termina je 15-30 minuta. Radionica je za sve učesnike besplatna.

Muzej grada Beograda

Povodom Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja u subotu, 18. maja 2024. od 17.00, biće organizovano vođenje kroz izložbu „Zoran Pavlović. Probuđeno stanje slike“ u Salonu Muzeja grada Beograda, Bulevar kralja Aleksandra 30.

O izloženim radovima, koji potiču iz privatnog vlasništva porodice Pavlović i kolekcije Muzeja grada Beograda, kao i o životu i radu Zorana Pavlovića govoriće Bogdan Pavlović, slikar i sin umetnika. Izložba prati bogati razvojni put stvaraoca pri čemu je težište stavljeno na njegova tri velika opusa: apstrakno slikarstvo emformela šezdesetih godina, „novu figuraciju“ koju čine dela nastala između sedamdesetih i devedesetih godina i radove s kraja devedesetih godina i početka XXI veka. Izložba će biti otvorena do 2. juna.

Istorijski muzej Srbije i Konak kneza Miloša

(Trg Nikole Pašića 11 / Bulevar patrijarha Pavla 2a)

Povodom Međunarodnog dana muzeja, koji se obeležava u subotu, 18. maja 2024, ulaz u Istorijski muzej Srbije i u Konak kneza Miloša biće besplatan za sve posetioce, a radno vreme Istorijskog muzeja Srbije biće produženo do 22.00.

U Istorijskom muzeju Srbije u toku je izložba „Čekajući stalnu postavku“, koja prikazuje lične predmete, insignije i likovne predstave pripadnika srpskih srednjovekovnih i novovekovnih dinastija, dok stalna postavka u Konaku kneza Miloša govori o istoriji Srbije u periodu od 1804. do 1903. godine.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.