Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Objavljena prva foto knjiga o KK Partizan: Sezona – strast i ljubav prema Partizanu
Fotografije iz foto-knjige SEZONA (foto: Jovan Mihajlović)
Fotografije iz foto-knjige SEZONA (foto: Jovan Mihajlović)

Objavljena prva foto knjiga o KK Partizan: Sezona – strast i ljubav prema Partizanu

Sezona 2022/23. košarkaškog kluba Partizan donela je povratak u Evroligu nakon osam godina i trofej u regionalnoj ligi nakon 10 godina, ali i prvu foto knjigu koja govori o pasiji i ljubavi prema Partizanu, neraskidivom spoju navijača i kluba na putu ka uspesima.

Foto knjiga „Sezona“ je diplomski rad Jovana Mihajlovića nastao na četvrtoj godini osnovnih studija katedre Kamere Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, na predmetu Fotografska slika IV. Na 148 strana i 118 fotografija načinjenih analognim foto-aparatima, kroz specifičnu vizuru, osetićete hiljade pređenih kilometara, iščekivanja, padova i slavlja KK Partizan i navijača sa gostovanja širom Evrope i na domaćem terenu.

„Pred vama je lična priča, sažeta od fotografija koje su deo mojih doživljaja, emocija, niza trenutaka koje smo svi proživljavali iz najrazličitijih pozicija, a sve te naše vizure povezuje ono najvažnije – da je Partizan iznad svega!“, rekao je autor Jovan Mihajlović i dodao:

„Skoro sve fotografije koje čine knjigu nastale su iz pozicije gledaoca na tribinama i koliko god takvo mesto nameće određena ograničenja, ono podstiče bliskost i autentičnost zabeleženog trenutka. Mogućnost da zabeležim najiskrenije ljudske reakcije, strast, bol, bes na utakmicama u Beogradu i širom Evrope zaista je neprocenjiva. Foto knjiga pruža baš to – neposrednu blizinu i bliskost sa delom koje je pred gledaocem, direktnu komunikaciju koja prevazilazi mogućnosti koje pružaju ekrani. Želim da važni istorijski trenuci košarkaškog kluba Partizan ovekovečeni na filmskoj traci posredstvom ove knjige ostanu aktivni i urezani u sećanje svakom ljubitelju Partizana!“

Projekat započet u septembru 2022. godine okončan je titulom 22. juna 2023. godine i predstavlja umetničko svedočanstvo jedne posebne sezone košarkaškog kluba Partizan. Knjiga je posebna emotivna veza Jovana i Partizana. Ona je daleko više nego dokumentarni vizuelni prikaz pohoda jednog kluba na titulu šampiona. U knjizi Jovana i Partizan spaja igra, a ona nalazi smisao u samoj sebi, ona je u sebi već sreća koju prati osećaj napetosti, radosti i zajedništva navijača – nešto sasvim drugo nego običan život.

Jovan Mihajlović (foto: Filip Stojanović)
Jovan Mihajlović (foto: Filip Stojanović)

„Sezona“ donosi ono što nije moglo da se vidi na televiziji, internetu i u štampanim izdanjima – specifične trenutke sa gostovanja u Tel Avivu, Minhenu, Bolonji, Milanu i Madridu, prožete utakmicama na domaćem terenu tokom cele sezone. Prvi tiraž koji broji 300 primeraka dostupan je u zvaničnom KK Partizan šopu.

Saradnica i dizajnerka na projektu je Miona Racić, studentkinja master programa Digitalni grafički mediji na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, dok je mentor projekta predmetni profesor Fotografske slike IV Aleksandar Kostić.

Izdavač knjige je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, a prodaja se vrši putem zvaničnog KK Partizan šopa, kao i onlajn, putem sajta šopa. Predgovore za foto knjigu „Sezona“ napisali su Gorčin Stojanović, pozorišni i filmski reditelj, i Aleksandar Kostić, redovni profesor na FDU. (danubeogradu.rs / Orbis Communications)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.