Naslovna » Izlasci » Akcije » Vožnja za Svetski dan bicikla, 1. jun 2024: Tvoja pedala, zdravlje, priroda!
Vožnja za Svetski dan bicikla, 1. jun 2024: Tvoja pedala, zdravlje, priroda!
Vožnja za Svetski dan bicikla, 1. jun 2024: Tvoja pedala, zdravlje, priroda!

Vožnja za Svetski dan bicikla, 1. jun 2024: Tvoja pedala, zdravlje, priroda!

Za Svetski dan bicikla, UN Srbija, Ambasada Holandije i UG Ulice za bicikliste organizovaće biciklističku vožnju, u subotu, 1. juna 2024.

Zainteresovani će se okupiti u Pionirskom parku, a vožnja će početi od 11.30. Voziće se kroz centar grada i Novi Beograd, a cilj je na zelenom platou kod Kule Nebojša, gde će biti održano piknik druženje pored reke.

Cilj je da se pokaže da je bicikl najekološkije i najzdravije prevozno sredstvo. Slogan je „Tvoja pedala, zdravlje, priroda!“.

„Kako je motorni saobraćaj zaslužan za 80% komunalne buke, 20% zagađenja PM česticama i azotnim oksidima i 25% emisije GHG, bicikl u svim ovim kategorijama ima skoro minimalan doprinos i čime je ujedno i najekološkije prevozno sredstvo! Kada je u pitanju potrošnja energije po glavi stanovnika, bicikl opet zauzima prvo mesto i ekonomičniji je čak i od pešačenja. A kad na sve to dodamo i korist koju bicikl donosi našem zdravlju i rasterećenju zdravstvenog sistema, jasno je zašto ga razvijene zemlje promovišu i ulažu u razvoj ovog vida prevoza“, naglašavaju organizatori.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2018. proglasila 3. jun za Svetski dan bicikla, čime je prepoznala značaj ovog prevoznog sredstva i njegov doprinos postizanju Ciljeva održivog razvoja. Svetski dan bicikla je prilika da se poveća informisanost o određenim pitanjima koja se tiču vožnje bicikala po gradovima. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.