Naslovna » Izlasci » Festivali » 10. Festival fantastične književnosti ART-ANIMA
10. Festival fantastične književnosti ART-ANIMA
10. Festival fantastične književnosti ART-ANIMA (detalj sa vizuala)

10. Festival fantastične književnosti ART-ANIMA

10. Festival fantastične književnosti Art-Anima biće održan u subotu i nedelju, 8. i 9. juna 2024, u Dorćol Platz-u (Koska Bar, Dobračina 59).

Organizatori su Art-Anima.com – sajt za promociju fantastične književnosti i izdavačka kuća Kontrast.

Festival sagledava književnu fantastiku kao snažan izvor kreativne inspiracije, ali i kao moćno sredstvo za razumevanje i transformaciju društvene svesti i kulturne matrice.

Tokom dvodnevne manifestacije tridesetoro učesnika govoriće o probranim delima savremenih domaćih i stranih pisaca horora, naučne i epske fantastike, uz iscrpan osvrt na neka od kanonskih ostvarenja pomenutih žanrova i autore koji su ostavili neizbrisiv trag u popularnoj kulturi i svetskoj književnosti.

Festival u subotu 8. juna u 16.00 otvara predstavljanje antologije „Nadzemlje onostranog – Nova srpska fantastika“ koju je priredio književni istoričar, teoretičar i profesor emeritus Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Sava Damjanov. Pored priređivača, o antologiji će govoriti književni kritičar Miloš Živković i Dragana Bošković, magistar književnih nauka.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Počasna gošća festivala biće profesorka emerita Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Ljiljana Pešikan Ljuštanović, teoretičarka i istoričarka književnosti, kojoj će biti uručena nagrada „Art-Anima“ za izuzetan doprinos proučavanju i popularizaciji srpske fantastike. Uručenje nagrade biće upriličeno u subotu 8. juna od 17.15, a nakon toga sa dobitnicom nagrade će biti održan razgovor, koji će voditi Tijana Tropin sa Instituta za književnost i umetnost.

Ulaz na sva festivalska dešavanja je besplatan. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.