Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » 19. BINA: Otvorena međunarodna izložba savremenog stanovanja STANOVANJE – HOUSING 2023
BINA: Stanovanje / Housing 2023 (foto: Nikola Marković)
BINA: Stanovanje / Housing 2023 (foto: Nikola Marković)

19. BINA: Otvorena međunarodna izložba savremenog stanovanja STANOVANJE – HOUSING 2023

U Klubu RTS-a otvorena je međunarodna izložba savremenog stanovanja „STANOVANJE – HOUSING 23“, u organizaciji Katedre Zgrade za stanovanje Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu i Klastera urbanog planiranja.

Peta smotra aktuelnih arhitektonskih ostvarenja, koja su svojevrstan manifest savremenih projektantskih praksi i promišljanja na temu stanovanja, održava se u okviru izložbenog programa 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2024.

Programska direktorka manifestacije BINA, Jelena Ivanović Vojvodić, u uvodnom govoru je istakla:

„Posebna nam je čast što je ova izložba, od jedne male inicijative katedre koja se bavila tom temom, prerasla u izuzetnu međunarodnu internacionalnu platformu koja privlači najznačajnija imena svetske arhitekture, i koja nam u pokazuje da možemo da se nosimo i sa svetskim primerima. To je ono što daje nadu našim mladim arhitektama“.

Specijalna tema ovogodišnje izložbe je model stanovanja niske spratnosti – velike gustine koji je prikazan kroz 40 realizacija, projekata i istraživanja nastalih u proteklih deset godina. Selektovani radovi su praćeni recenzijama članova Međunarodnog naučno-umetničkog odbora koji predstavljaju svojevrsnu naučno-stručnu i kritičku refleksiju aktuelnosti i trendova u stambenoj arhitekturi, uzimajući pritom u obzir različitost socio-političkog, ekonomskog i kulturološkog konteksta.

Profesor Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu, Aleksandar Keković, o temi ovogodišnje izložbe je rekao:

„Tema ove izložbe je vrlo interesantna, zato što danas smatramo da samo visoki objekti mogu da zadovolje potrebe – prevashodno investitora, ali i korisnika u gradovima. Kroz ovu izložbu želeli smo da pokažemo da to može da bude drugačije“.

U okviru opšteg dela izložbe prikazano je 50 radova koji predstavljaju reprezentativne primere stambene arhitekture najbolje primere stambene arhitekture kreirane u periodu od 2021. do 2023. godine.

BINA: Stanovanje / Housing 2023 (foto: Nikola Marković)
BINA: Stanovanje / Housing 2023 (foto: Nikola Marković)

Govoreći o ovom segmentu izložbe, Keković je dodao:

„Vođeni pričom možda i najčuvenije svetske škole stambene arhitekture, Beogradske škole stanovanja, posebnu pažnju smo posvetili funkcionalnošću stambenih objekata. Nije ni u svetu lako naći takve objekte, ali pokušali smo da pokažemo kako estetika i funkcionalnost mogu da idu jedno s drugim.“

Na izložbi su predstavljeni radovi autora iz različitih delova sveta (Argentina, Brazil, Kina, Japan, Portugal idr) kao i autora iz naše zemlje, uključujući afirmisane svetske arhitektonske biroe (BIG, KCAP i dr) kao i one koji su na početku svoje karijere, iz većih ili manjih sredina, sa većom ili manjom vidljivošću na globalnom nivou.

Raznovrsnost i internacionalnost izložbenog programa omogućava upoređivanje internacionalne arhitektonske prakse i istraživanje pravaca i kretanja u struci, odslikavajući realnost trenutka i nagoveštavajući dalje trendove u stanovanju. Poseban značaj izložbe je u mogućnostima razvoja i unapredjenja srpske arhitekture. (danubeogradu.rs / KomunikArt)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.