Naslovna » Izlasci » Festivali » 52. Filmski festival Sopot: Crno-sivo u koloru
52. Filmski festival Sopot: Crno-sivo u koloru
52. Filmski festival Sopot: Crno-sivo u koloru

52. Filmski festival Sopot: Crno-sivo u koloru

Ovogodišnji 52. Filmski festival u Sopotu biće održan od 1. do 6 jula 2024. u Centru za kulturu Sopot, pod sloganom „Crno-sivo u koloru“.

Prema tradiciji nasleđenoj iz bivše jugoslovenske kinematografije, na programu festivala u Sopotu nalaze se filmovi domaće produkcije, a ove godine uključeni su i najbolji naslovi manjinskih koprodukcija.

Tradicionalno svečano otvaranje festivala u Sopotu 1. jula će i ove godine proteći uz neizostavne fijakere i vatromet na početku ceremonije, kada se očekuje da će centar varoši biti ispunjen velikim brojem meštana i vikendaša.

Pored nastupa domaćeg folklora, prisutne očekuje i muzički nastup Huse Alijevića, jednog od junaka takmičarskog filma na festivalu „Nedelja“.

„Statueta slobode“ za životno delo, ove godine će biti uručena Predragu Pegi Popoviću, prvom diplomirani snimatelju u bivšoj SFRJ, inovatoru i pedagogu, nekadašnjem dekanu Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Pega Popović dao je i inspiraciju za slogan ovogodišnjeg festivala „Crno-sivo u koloru“, koji je grafički predstavila Simona Dašić Raca.

Počasna statua biće dodeljena i dvema ustanovama čije su uloge dragocene u očuvanju domaće i svetske kulturne baštine – „Filmskim novostima“, povodom osamdesetogodišnjice, i Jugoslovenskoj kinoteci, povodom sedamdesetpetogodišnjice uspešnog rada.

Za nagrade festivala takmičiće se 24 filma koji su u toku godine prikazivani u bioskopima, a među kojima je ostvarenje „Drava se ne predaje“ doajena našeg filma Nikole Lorencina, u produkciji „Zastava filma“ koji će biti premijerno prikazan.

Tokom festivala će biti održane tri počasne projekcije dokumentarnih filmova: „Zima jednog proleća“ – Milana Nikodijevića, „Najbolji golman na svetu“ – autorke Katarine Sinđelić u režiji Vladimira Kurčubića, kao i film „Beograd ’92“ Miše Radivojevića.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Programski segment filmova za najmlađe neće izostati ni ove godine, a među pet projekcija će u takmičarskoj konkurenciji biti prikazan film koji obrađuje probleme adoloscenata.

Program 52. Filmskog festivala Sopot pogledajte OVDE.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Tokom festivala, u Galeriji i holu KC Sopot, publika će moći da vidi izložbu slika Ratomira Pantića Zviškog, umetnika iz Sopota, kao i nekoliko zanimljivih eksponata Filmskih novosti i Kinoteke. Skrećemo pažnju na panel sa nazivom „Slike za večnost“, 2. jula u 12.00, u CZK Sopot koji obećava zanimljive priče.

Revija nagrađenih filmova „Sofest plus“, nakon završetka festivala 9. jula, biće održana u bioskopu Dvorana Kulturnog centra Beograda. (danubeogradu.rs / CEBEF)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.