Naslovna » Izlasci » Izložbe » BINA 2024: Otvaranje izložbe „Ponesi svoj projekat“
Izložba PONESI SVOJ PROJEKAT: Galerija Nikola Koka Janković - stalna postavka - Živeti umetnost, Kragujevac
Izložba PONESI SVOJ PROJEKAT: Galerija Nikola Koka Janković - stalna postavka - Živeti umetnost, Kragujevac

BINA 2024: Otvaranje izložbe „Ponesi svoj projekat“

Izložba „Ponesi svoj projekat“ u okviru 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2024 biće otvorena u utorak, 18. juna u 19.00.

U BINA kabini, u dvorištu Fakulteta likovnih umetnosti (Mila Milunovića 1), na izložbi učestvuje Addicted Design studio iz Kragujevca, koji čine arhitekte Natalija Bogdanović i Aleksa Đurić.

Biće prikazani projekti čiji je stvaralački kontekst Kragujevac, nastali u saradnji sa pojedincima i institucijama iz privatnog i javnog sektora, koji su tokom četvorogodišnjeg rada uticali na kontinuirano preispitivanje prakse u stalnom nastajanju. Kustoskinja izložbe je Natalija Đukić koja će govoriti na otvaranju, kao i dr Pavle Stamenović, docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Izložba problematizuje pitanje samoodređenja prema arhitektonskoj profesiji koje je bazirano na ličnom narativu i opredeljenju da se ta profesija praktikuje u manjoj gradskoj sredini u kojoj se živi – u Kragujevcu.

Fokus se sa istraživanja, prikazivanja i vrednovanja discipline na osnovu ishoda rada pomera ka razmatranju razvojnih kreativnih aspekata, procesa arhitektonskog delovanja i stvaranja. Ukazuje se na neophodnost različitih formata u kojima je danas moguće misliti o arhitekturi, kroz kritičko preispitivanje dosadašnjih stavova i uticanje na formiranje novih koji mogu doprineti uspostavljanju promena prvenstveno na lokalnom nivou, kao osnovnom kontekstu delovanja.

Vizitorski centar Kragujevac, Šumarice
Vizitorski centar Kragujevac, Šumarice

„Svaki projekat za nas znači istraživanje prostora slobode i imao je uticaj na kreativno ponašanje – niz stanja i gestova od kojih je sastavljen rad, koje se u svakom pojedinačnom projektu ponavlja kao uzorak ili trag koji se sledi. Svaki projekat značio je reformiranje prakse u odnosu na kontekst, od klasičnog projektantskog studija manjeg formata, do studija sa pripadajućom radionicom i usmerenjem ka zaokruživanju procesa od projektovanja do izvođenja“, navode Natalija Bogdanović i Aleksa Đurić.

BINA tim kroz program „Ponesi svoj projekat“ želi da afirmiše i inicira povezivanje mladih autora ka formiranju BINA ALUMNI KLUBA, kreativnog huba koji bi uspostavio nove mreže mladih profesionalaca u udruživanju i deljenju znanja i iskustva kao i razvoja ideja preko multidisciplinarnih projekata, učestvovao u razvoju evropskih iskustava i promovisanju arhitekture kao dela kulture.

Izložba će biti otvorena do 30. juna 2024. (danubeogradu.rs / KomunikArt)

Uređuje: Darko Kalezić

Darko Kalezić rođen je 1963. godine u Beogradu. Objavio je zbirke priča „U repu zvezde padalice“ (Matica srpska, Novi Sad, 1994), „Galerija predaka“ („Rad“, Beograd, 1997) i „Bajke iz Smešne Poljane“ (zbirka priča za decu i mlade duhom, autorsko izdanje, Beograd, 2007) i roman „Škola letenja“ („Narodna knjiga“, Beograd, 2005). Prozu su mu objavili mnogi srpski časopisi, kolumne je pisao za nedeljnik „Singidunum Weekley“, reportaže za „Nacionalnu geografiju – Srbija“ i novinske priče za dnevni list „Politika“. Pokušava da živi i radi u Beogradu. Dosad mu je polovično uspelo: radi, a želeo bi malo i da živi.Blog „BG Puzzle“ predstavljaju Darkove priče koje je pisao pre nekoliko godina za „Singidunum Weekly“…