Naslovna » Izlasci » Akcije » Dan Beogradskih urbanih oaza na 19. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture
Dan beogradskih urbanih oaza: Amfiteatar Arboretum (foto: Jovan Mitrović)
Dan beogradskih urbanih oaza: Amfiteatar Arboretum (foto: Jovan Mitrović)

Dan Beogradskih urbanih oaza na 19. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

Dan Beogradskih urbanih oaza će biti održan u subotu 22. juna 2024. u okviru programa 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture.

Ovaj događaj deo je projekta Beogradske urbane oaze koji će osvežiti tri zapostavljena urbana prostora u Beogradu, koristeći snagu umetnosti i angažovanja zajednice.

Tri urbana prostora u fokusu projekta su okruženje Centra za integraciju mladih na Zvezdari, dvorište Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju na Julinom brdu, kao i Arboretum Šumarskog fakulteta na Banovom brdu.

Zajednički piknik (community picnic) sa izložbom radova se održava u Centru za integraciju mladih na Zvezdari (Krfska 7, od 10.00 do 12.00). Posetioci, komšije i deca/mladi iz Centra za integraciju mladih pozvani su na ovaj piknik, uz izložbu studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Studenti će predstaviti svoje projekte i vizije za živopisniji, održiviji i zeleniji prostor oko Centra koje su razvijali zajedno sa decom, štićenicima Centra.

Posetioci su pozvani da ponesu svoje grickalice, kako bi dali svoj doprinos pikniku, i da se uključe u diskusije predstavljenih rešenja. Prisustvo i angažman su vitalni doprinosi uspehu ovog događaja u daljem razvoju komšiluka i njihovih zajedničkih aktivnosti.

Na lokaciji Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju – „Čukarica“ (Poručnika Spasića i Mašere 90), od 12.00 do 14.00 biće održana zajednička radionica, koja obeležava značajnu prekretnicu u projektu revitalizacije javnog prostora u blizini.

Posetioci, komšije i korisnici Dnevnog centra pozvani su da aktivno učestvuju u preuređivanju modela urbanog mobilijara u prostoru i uključe se u svrishodne diskusije o njegovom budućem korišćenju.

Pored ovih interaktivnih aktivnosti, učesnici će imati priliku da uživaju u osveženjima, otkriju atraktivne aranžmane za sedenje i istraže crtačke alate i knjige koje obezbeđuje lokalni izdavač Blum. Doprinosi i maštoviti predlozi svih učesnika igraju ključnu ulogu u oblikovanju zajedničkog okruženja koje je u skladu sa potrebama svih koji ga čine.

Beogradske urbane oaze (foto: Aleksandar Grujičić)
Beogradske urbane oaze (foto: Aleksandar Grujičić)

U Arboretumu Šumarskog fakulteta, trećoj Urbanoj oazi, od 17.00 do 19.00, na programu je zajedničko oslikavanje murala. U saradnji sa studentima umetnici Danilo Mimović i David Radonjić radiće na muralu na zgradi u Arboretumu, blizu pčelinje staze Arboretuma. Za svoj mural oni će koristiti specijalnu ekološku boju koja pročišćava vazduh.

Zainteresovani posetioci su pozvani da prisustvuju završnom procesu oslikavanja murala i eventualno sarađuju i dodaju lični pečat umetničkom delu.

U 19.00 u istom prostoru, na programu je performans i instalacija „Tajni život Arboretuma“ u izvođenju Dah teatra. Performans se odvija kao vođena šetnja, gde publika prati izvođače kroz Arboretum. Na raznim tačkama duž puta, publika će se sresti sa glumcima i plesačima, zajedno sa imerzivnim audio i vizuelnim instalacijama. Performans teži da prenese dubinski značaj prirodnog okruženja, naglašavajući kako lepotu prirode, tako i osećaj slobode i povezanosti zajednice koju ona pruža.

Za novi, participativni dizajn navedenih lokacija, biće zaduženi studenti Šumarskog i Arhitektonskog fakulteta, u saradnji sa svojim profesorima, domaćim i međunarodnim ekspertima i lokalnom zajednicom.

Beogradske urbane oaze baviće se i aktiviranjem lokalne zajednice kroz radionice urbanog dizajna za građane, javne događaje i umetničke intervencije, u koje će aktivno biti uključeni i štićenici oba Centra. Na ovaj način biće kreirane ključne urbane tačke koje podstiču svest o životnoj sredini, održivosti i inkluzivnosti.

Projekat intervencija će se odvijati tokom 2024. godine.

Beogradske urbane oaze je projekat EUNIC Srbija, mreže nacionalnih instituta Evropske unije u Srbiji, Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA), Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog i Šumarskog fakulteta, Centra za integraciju mladih (CIM) i Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

(danubeogradu.rs / KomunikArt)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.