Naslovna » Izlasci » Akcije » Dečji kulturni centar Beograda, leto 2024: Besplatni letnji programi za decu
Dečji kulturni centar Beograda, leto 2024: Besplatni letnji programi za decu
Dečji kulturni centar Beograda, leto 2024: Besplatni letnji programi za decu

Dečji kulturni centar Beograda, leto 2024: Besplatni letnji programi za decu

Dečji kulturni centar Beograda i ovog letnjeg raspusta pripremio je besplatne programe i kreativne radionice za decu i mlade koji raspust provode u Beogradu.

Na adresi ovog centra, u Takovskoj 8, deca će imati priliku da vide proces rada i da oprobaju svoja umeća u Ateljeu za likovnu i primenjenu umetnost, Baletskom studiju, Muzičkoj igraonici…

Direktor ovog centra Dragan Marić najavio je da će na početku raspusta biti organizovana radionica animiranog filma na kojoj će deca moći da nauče da prave taumatrop, to jest optičku igračku koja je značajna po tome što je preteča prvih formi animiranog filma.

Prema njegovim rečima, tokom jula deca će moći da učestvuju u radionici „Šta se to krije iza pozorišnih kulisa?“ i da u Ateljeu za primenjenu umetnost kreiraju magični svet pozorišne scene i probaju da ožive scenografiju iz mašte. U istom ateljeu stariji osnovci i srednjoškolci imaće priliku da se upoznaju sa tehnikom linoreza, bakropisa i akvatinte, i da izrade i odštampaju sopstvenu grafiku, čestitku i ekslibris.

Radionica tradicionalnog veza, inspirisana narodnom kulturnom baštinom, i radionica čvorovanja tehnikom makrame ponudiće deci mogućnost da nauče osnovne bodove veza i da izrade sitan vez prilagođen uzrastu, koji se može iskoristiti kao aplikacija ili dekoracija, kao i da naprave autentičnu narukvicu ili mali ukrasni predmet u makrame tehnici.

Pored kreativnih radionica, Dečji kulturni centar Beograda osmislio je i program „Ekološka istraživačka akcija“ koji će se odvijati na Velikom ratnom ostrvu. Tokom ove akcije, deca će imati mogućnost da se upoznaju sa prirodnom oazom u gradu koja, pored vrednih prirodnih karakteristika, ima istorijski i strateški značaj za Beograd. Tom prilikom naučiće kako se pravi herbarijum i prepariraju insekti, posetiće mrestilište riba Galijaši i od ekologa saznati sve o ptičjim vrstama, gmizavcima i sisarima koji žive na ostrvu. Posebno interesantna akcija biće pravljenje eko-instalacije „Gnezdo orla belorepana“.

Sve informacije o programima mogu se naći na sajtu Dečjeg kulturnog centra Beograda. Prijavljivanje za učešće u radionicama i programima je neophodno i vrši se pozivom na broj 011/3242-011, radnim danima od 8.00 do 15.00. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.