Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Koncert MANDO DIAO 23. juna 2024. u Botaničkoj bašti
Mando Diao (fotografiju obezbedio CEBEF)
Mando Diao (fotografiju obezbedio CEBEF)

Koncert MANDO DIAO 23. juna 2024. u Botaničkoj bašti

Popularni švedski indi rok sastav Mando Diao je poznat po svom klasičnom rokenrol zvuku, a od 2002. godine objavili su 11 studijskih albuma.

Karijeru su započeli crpeći inspiraciju iz ritma i bluza, kao i muzike Bitlsa, Rolingstonsa i Kinksa.

U svojoj karijeri održali su više od 1500 koncerata u preko 30 zemalja i učestvovali na velikim festivalima širom sveta. Njihovi video snimci su postali viralni fenomeni sa desetinama miliona pregleda na YouTube-u. Izdali su kolekciju svojih B-strana i najvećih hitova, kao i MTV Unplugged album i DVD.

Svi članovi sviraju po nekoliko instrumenata, producenti su i tekstopisci.

Veliku popularnost na ovim prostorima stekli su nakon izlaska albuma „Give me Fire!“ 2009. godine i hitova – „Dance With Somebody“ i „Gloria“.

Ovaj sastav je uvek sledio svoju umetničku viziju i interesovanja i neprestano istražuje nove mogućnosti, bilo da se radi o albumu „Never Seen the Light of Day“, inspirisanom narodnom muzikom, saradnji sa hip-hop producentima – braćom Salazar, koji su producirali album „Give me Fire“, ili o 100 godina starim švedskim pesmama Gustafa Fredinga za albume „Infruset“ i „I solnedgången“.

Kako su razvijali sopstvenu muziku, imali su više pop i dens tema, ali su za sve to vreme zadržali energičan stav ranog rokenrola, spojen sa Bjernovim nepogrešivim, emotivnim glasom.

Publika veoma ceni njihove nastupe uživo, koji su prava eksplozija energije i nude raznovrstan katalog hitova, kao i neočekivane manje poznate pesme i jedinstvene verzije.

Posle rasprodate turneje povodom albuma „I solnedgången“, koji je dostigao zlatni tiraž, nepredvidivi Mando Diao se vratio žestokom rokenrolu u leto 2022. Tri singla – „Get it On“, „Frustration“ i „Fire in the Hall“ – bila su 26 nedelja na top 10 rok radio listama, a „Get it On“ čak i na prvom mestu!

Mnogi savremeni bendovi su dolazili i odlazili, ali Mando Diao je nastavio da dostiže nove vrhunce i redefiniše popularnu muziku. Godine 2023. primljeni su u švedsku Muzičku kuću slavnih.

Članovi sastava Mando Diao: Bjern Diksgord (Björn Dixgård, vokal/gitara), Karl-Johan Fogelklov (Carl-Johan Fogelklou, bas), Danijel Haglund (Daniel Haglund, klavijature), Patrik Hejkinpijeti (Patrik Heikinpieti, bubnjevi), Hokan Serle (Håkan Sörle, gitara).

Koncert grupe Mando Diao u Botaničkoj bašti, u okviru serijala Garden Sessions, 23. juna 2024. počinje u 20.30, a ulaznice mogu da se kupe na ovom linku.

(danubeogradu.rs / CEBEF)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.