Naslovna » Izlasci » Film » Novi film u bioskopima: Ezra
Novi film u bioskopima: Ezra (foto: John Baer)
Novi film u bioskopima: Ezra (foto: John Baer)

Novi film u bioskopima: Ezra

Film „Ezra“ Tonija Goldvina prikazivaće se od 13. juna 2024. u domaćim bioskopima, a dan ranije će biti organizovana specijalna projekcija.

U sredu, 12. juna, u CineStar bioskopu u Ada Mall-u film će moći da pogledaju članovi Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, prijatelji i saradnici, ali i predstavnici institucija. Nakon specijalne projekcije (18.00), od 20.00 će biti održan panel s ciljem podizanja svesti javnosti o autizmu radi boljeg prihvatanja osoba sa autizmom.

Film „Ezra“, sa Robertom de Nirom u jednoj od glavnih uloga, topla je priča o autističnom dečaku čija porodica pronalazi put kroz životne teškoće uz puno ljubavi, humora i saosećanja.

Razvedeni stand-up komičar Maks Bernal živi sa svojim ocem i zajedno sa bivšom ženom Dženom odgaja autističnog sina Ezru. Kada su primorani da se suoče sa teškim odlukama o budućnosti svog sina, Maks i Ezra kreću na putovanje koje će imati neverovatan uticaj na njihove živote.

Drama sa elementima komedije simpatično je i često smešno istraživanje odnosa u porodici, koja je odlučna da pronađe put kroz životne složenosti uz puno humora, saosećanja, srca i duše.

Glavna zvezda filma je autistični 15-godišnji Vilijem Ficdžerald koji igra Ezru, autističnog dečaka koji ima deset godina. Debitovao je kao glumac u ovom filmu, koji je zasnovan na istinitoj priči scenariste Tonija Spiridakisa koji ima autističnog sina Dimitrija.

„Dimitriju je autizam dijagnostifikovan kada je imao četiri godine. Nisam znao šta je autizam, morao sam da se edukujem. Zbog nedostatka razumevanja tog stanja, stalno sam razmišljao i svaki dan je bio iznenađenje. Napravio sam mnogo grešaka kao otac i želeo sam da pokažem sve, jer važno je da vidimo širu sliku i da sagledamo sve te greške, da iz njih naučimo. Na kraju, ogromna ljubav prema mom sinu i njegov predivni duh su mi pokazali izlaz iz tog nerazumevanja i to je bila prelepa stvar. Rekao sam sebi da moram o ovome da pišem“, izjavio je Spiridakis.

De Nira je privukao projekat jer i on ima dete sa autizmom.

„Predložio sam određene stvari za koje sam mislio da bi trebalo da se nađu u filmu. Sve je urađeno sa mnogo ljubavi i puno napornog rada. Važno mi je bilo što su svi dobronamerni, i sve što se vidi u filmu dolazi iz stvarnog života“, izjavio je Robert de Niro na premijeri filma u Njujorku.

Reditelj Toni Goldvin kaže da se uključio u projekat jer je Spiridakis njegov „najbolji prijatelj na svetu“ i želeo je da ispriča njegovu i priču njegovog sina.

„Ovo je priča o destigmatizaciji autizma i invaliditeta uopšte. Štaviše, radi se o slavljenju činjenice da nas naša jedinstvenost i različitost čine moćnima“, izjavio je Goldvin.

Film „Ezra“ je prvi naslov novog programa CineStar bioskopa „Životne priče“.

Svako ima svoju priču koja je jedinstvena, ali sa mnogima se može poistovetiti. Nekada je potrebno da nas čarolija velikog platna podseti da nismo sami u svojim borbama, veselju ili tuzi. Budimo jedni drugima podrška i osetimo zajedništvo pred čarolijom velikog platna.

Ulaznice za film mogu da se kupe na blagajnama bioskopa ili na ovom linku.

Originalni naziv filma: Ezra. Početak prikazivanja: 13. jun 2024. Dužina trajanja: 100 minuta. Država i godina proizvodnje: SAD / 2024. Žanr: drama, komedija. Uloge: Rainn Wilson, Vera Farmiga, Rose Byrne, Robert De Niro, Bobby Cannavale, Whoopi Goldberg, Joe Pacheco, William Fitzgerald. Reditelj: Tony Goldwyn.
(danubeogradu.rs / Orbis Communications)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.