Naslovna » Izlasci » Izložbe » U Galeriji Sanjaj otvorena izložba sarajevskih umetnika „U potrazi za čovjekom“
Amer Hadžić, Denis Haračić i Sanja Bjelanović Janković (foto: Srđan Janković)
Amer Hadžić, Denis Haračić i Sanja Bjelanović Janković (foto: Srđan Janković)

U Galeriji Sanjaj otvorena izložba sarajevskih umetnika „U potrazi za čovjekom“

U organizaciji galerije Sanjaj i Ambasade Bosne i Hercegovine u Srbiji otvorena je dugoočekivana izložba „U potrazi za čovjekom“.

Posetioci mogu da vide dela dva mlada sarajevska umetnika, Amera Hadžića i Denisa Haračića. Umetnici su po prvi put javno izložili dvadesetak slika koje su nastale tokom prošle i ove godine.

Galerija Sanjaj je bila mala da primi sve posetioce koji su želeli prvi da vide izložbu. Umetnike i sve prisutne su pozdravili Aleksandar Vranješ i Sanja Bjelanović Janković, vlasnica galerije Sanjaj.

„Iako su, na prvi pogled, radovi Amera Hadžića i Denisa Haračića prilično različiti, spaja ih jedna veoma čvrsta nit. Nedostatak čoveka! Otuda, osnovni motiv svih predstavljenih dela jeste potraga za njim. Upravo se taj nedostatak čoveka i ljudskog faktora poetično provlači kroz dela oba umetnika“, navodi se u predgovoru kataloga.

From The Collection: Soba, 2024. (foto: Amer Hadžić)
From The Collection: Soba, 2024. (foto: Amer Hadžić)

U Hadžićevim radovima čovek je fizički odsutan, a umetnik na slikama predstavlja problematiku 21. veka oslanjajući se na nostalgični jezik popularne kulture. Na platnima su ispisane poruke koje aludiraju na sarkastične iskaze globalnih tendencija kapitalističkog društva.

S druge strane Denis Haračić na svojim platnima prikazuje portrete koji prikazuju deo ljudskog faktora koji često ostaje neizrečen.

„Shodno tome, potraga za čovjekom kod Haračića počinje u potrazi za identifikacijom društvene patologije te dijagnosticiranjem ključnih problema s kojim se kolektivno susrećemo u našem vremenu“, ističe se u katalogu.

The Other People, 2023. (foto: Denis Haračić)
The Other People, 2023. (foto: Denis Haračić)

Amer Hadžić i Denis Haračić su mladi umetnici koji su svoje akademsko zvanje stekli na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu, gde su i nastavili rad. Svoje radove su izlagali na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama, kao i na bijenalima i trijenalima likovne umetnosti u BiH i na regionalnoj i međunarodnoj sceni.

Amer Hadžić je osnovao Udruženje za promociju kulture i umetnosti „ArkA“ 2011. godine, a od 2021. godine postaje i njihov direktor. Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja za svoj umetnički rad od kojih se posebno ističe nagrada Collegium Artisticum za grafiku – koje mu je dodelilo Udruženje likovnih umetnika Bosne i Hercegovine.

Dela Denisa Haračića se nalaze u nekoliko internacionalnih kolekcija od kojih se posebno ističe Museum of Now u Berlinu. Dobitnik je nekoliko priznanja i nagrada od kojih je najznačajnija nagrada Collegium Artisticum za grafiku, koju dodeljuje Udruženje likovnih umetnika BiH u januaru 2021. Zaposlen je na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu.

Izložba će biti otvorena do 12. jula, a radno vreme galerije Sanjaj koja se nalazi u Dositejevoj 11 je radnim danima od 12.00 do 20.00, a subotom od 11.00 do 15.00. (danubeogradu.rs / Orbis Communications)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.