Naslovna » Volim Beograd » Azbuka Beograda » Hala Aleksandar Nikolić

Hala Aleksandar Nikolić

Hala Pionir

I posle četiri decenije Hala Aleksandar Nikolić, bivša hala Pionir, odoleva konkurenciji. Za poznata plava sedišta često se traži karta više, a razlog su značajna sportska takmičenja i kulturno-zabavni programi.

Kapacitet od 6.000 mesta, uključujući ona u ložama, VIP i eksta VIP loži, optimalan je za veliki broj manifestacija. Tu je i pres centar sa kabinama za TV i radio reportere.

Konkurs za idejno rešenje multifunkcionalne hale sportova raspisan je 1972. godine, sa rokom od samo devet dana. Arhitekte Ljiljana i Dragoljub Bakić upustili su se u naporan rad i uspeli da naprave nešto, za pojmove sportske dvorane i dotadašnje srpske arhitekture, potpuno novo. Dinamičnih linija koje, po ideji autora, prenose u prostor pokrete sporta i igre, hala je izrasla u prvi pravi postmodernistički objekat, po čemu ima i posebno mesto u istoriji beogradske arhitekture.

I rok za realizaciju bio je neverovatno kratak – za 11 meseci, odnosno do Evropskog bokserskog šampionata, hala je morala da bude gotova. I bila je. Tadašnja Hala Pionir, svečano je otvorena 24. maja 1973. godine. Posle toga, ređaju se veliki košarkaški, odbojkaški, rukometni mečevi, brojna takmičenja u malim sportovima, rok i pop koncerti… U Pioniru je na oproštajnoj turneji 21. maja 1995. godine nastupio i Lučano Pavaroti.

Ledena dvorana Pionir

Ledena varijanta

Hala Aleksandar Nikolić bila je predviđena i za hokej, a kako za sportove na ledu nije korišćena, doneta je odluka da se izgradi posebna ledena dvorana. Arhitektonski i bračni par Bakić i ovaj put je projektovao originalan objekat, na interesantan način uklopljen u konfiguraciju terena i okruženje. Ledena dvorana, otvorena 1978. godine, najveće je pokriveno klizalište u Beogradu, sa 2.000 mesta i dobrim uslovima za takmičenja u hokeju i umetničkom klizanju.

Hala Aleksandar Nikolić nalazi se u okviru Sportsko-rekreativnog centra Tašmajdan, gde zajedno sa ledenom dvoranom i drugim objektima čini jedan od najpoznatijih sportskih kompleksa Beograda.

Na predlog Božidara Maljkovića, Hala Pionir je promenila ime u Hala Aleksandar Nikolić, 23. februara 2016. godine. Hala je nazvana po utemeljivaču srpske i jugoslovenske košarke, profesoru Aleksandru Nikoliću. (Katarina Vidaković, danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.