Naslovna » Volim Beograd » Azbuka Beograda » Trg Slavija – veliki potencijal prostora

Trg Slavija – veliki potencijal prostora

Trg Slavija

Decenije iščekivanja da se Trg Slavija urbanistički uredi i definiše nisu umanjile njegovu vrednost.

Svojom prostranošću i oblikom, sa ravnomerno raspoređenih sedam ulica koje ka centralnom prostoru gravitiraju, sasvim odgovara pojmu velikog, ako ne i glavnog, gradskog trga.

Prve ambicije da prostor urbanizuje imao je krajem XIX veka Fransis Makenzi, filantrop poreklom iz Škotske, koji je u Srbiju došao u misiju pomoći u srpsko-turskom ratu.

On je zemljište, tada poznato kao Simića majur kupio, isparcelisao i između parcela prosekao ulice, čime je ovaj deo Beograda, između Slavije i Svetosavskog platoa, postao prvi planski izgrađen kvart.

Trg Slavija - nekada
Trg Slavija – nekada

Obeležja trga

Hotel „Slavija“, koji od šezdesetih godina XX veka dominira trgom, nalazi se na mestu gde je istoimeni hotel podigao 1885. godine češki arhitekta i inženjer František Nekvasil. Prepoznatljiva 17-spratna kula danas nosi naziv Slavija I, a pored nje su u kompleksu Hoteli „Slavija“ i objekti Slavija II i Slavija III.

Spomenik Dimitriju Tucoviću, pravniku, publicisti, začetniku socijalističkih ideja i socijaldemokratskog pokreta u Srbiji, koji se nalazi se na travnatom centralnom prostoru, još je jedno obeležje trga.

Ispod biste, čiji je autor Stevan Bodnarov, nalaze se Tucovićevi posmrtni ostaci, preneti ovde 1949. godine sa mesta njegove pogibije u Kolubarskoj bici u Prvom svetskom ratu.

I na kraju, ili na početku, veliko stakleno zdanje Narodne banke Srbije završeno 2006. godine umnogome određuje (ili ograničava) dalje planove gradnje na ovom prostoru. Objekat sa jedanaest spratova, četiri podzemne etaže i najsavremenijom tehnologijom upravljanja i obezbeđenja spada u red takozvanih „pametnih zgrada“.

Trg Slavija - Hotel Slavija

Red dolazi na red

Brojni arhitektonski konkursi i predlozi o uređenju trga imali su podjednak broj pristalica i protivnika, pa je rekonstrukcija sa različitim obrazloženjima odlagana, a Slavija ostajala sinonim za najprometniji kružni tok i saobraćajnu gužvu.

Saglasnost je izgleda konačno postignuta, pa će trg, ukoliko sve bude teklo po planu, imati drugačije prelaze za pešake, posebne trake za vozila javnog gradskog prevoza i veliku fontanu u centralnom delu, a spomenik Dimitriju Tucoviću biće izmešten na plato ispred zgrade Narodne banke Srbije. (danubeogradu.rs)

Trg Slavija – budući izgled
Trg Slavija – budući izgled

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.