Naslovna » Volim Beograd » Štark arena (Beogradska arena / ex Kombank arena)

Štark arena (Beogradska arena / ex Kombank arena)

Za potrebe Beograda koji raste i viziju grada kao evropske metropole, prostor kakav nudi Beogradska arena (Kombank arena; Štark arena) je neophodan.

Savremen višenamenski objekat za vrhunske sportske, kulturne i zabavne događaje i manifestacije poseduje najmodernija tehnološka rešenja i omogućava, po mišljenjima stručnjaka, dobru zabavu i udobnost u isto vreme.

Centralni prostor čini velika dvorana, kapaciteta do 25.000 gledalaca, sa šest nivoa namenjenih publici i 70 luksuznih loža sa 860 mesta. U sklopu Arene je i mala dvorana, press-centar, prodajni objekti za osveženje, fitness centar…

Beogradska arena (Arena Beograd) je naziv po kojem se u toku prvih godina rada hala prepoznavala. U skladu sa uobičajenom praksom sponzorisanja ovakvih objekata, petogodišnje pravo na korišćenje imena dobila je 2012. godine Komercijalna banka, pa otud i Kombank arena.

U oktobru 2017. Beogradska arena dobila je novo ime, po sponzoru – Štark arena.

Beogradska arena

Nastajanje na pesku

Gradnja Arene započeta je 1991. godine, a završena 13 godine kasnije. Iako su prilike i neprilike u zemlji uslovile brojna odlaganja i manje izmene, hala je u osnovnom konceptu ostala onakva kakvu ju je u svom projektu zamislio arhitekta Vlada Slavica.

Radovi na objektu ovakvih dimenzija bili su izuzetno složeni na peskovitom novobeogradskom tlu. Poduhvat podizanja krovne konstrukcije teške 3.350 tona, jedinstven u svetskoj praksi, izvela je Vojska.

Kako napuniti Arenu

Magični termin arena, koji se povezuje sa takmičenjem na ograničenom i najnižem prostoru dok publika frenetično navija na nizovima uzdignutih etaža, donekle je prevaziđen. Da bi postojanje i poslovanje bilo održivo, u arenama u svetu, pa i beogradskoj, izvode se, osim sportskih, umetnički i zabavni programi.

A kako se broj posetilaca izjednačava sa popularnošću, „punjenje“ Arene Beograd postalo je stvar presiža. Košarkašima, svetskim i domaćim pop, rok i folk zvezdama, ali i nekim političkim partijama – to je uspevalo.

Poseta Beogradskoj areni moguća je i bez posebnog povoda. Zainteresovanima se nude ture razgledanja u pratnji vodiča, promotivni film i mnogi interesantni podaci na licu mesta. (Katarina Vidaković; danubeogradu.rs)

Kombank arena (2012-17)

Beogradska arena

Štark arena (2017…)

Beogradska arena / Štark arena (foto: Nemanja Nikolić)
Beogradska arena / Štark arena (foto: Nemanja Nikolić)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.