Ada Safari

Ada Safari (foto - adasafari.co.rs)

Između Save i Čukaričkog rukavca, u blizini donjeg špica Ade Ciganlije, nalazi se jezero Ada Safari – jedno od najlepših mesta za odmor u Beogradu.

I pored toga što stotine hiljada izletnitnka svakog letnjeg dana stiže na Adu, ni svaki deseti ne zna da se na donjem delu Ade nalazi još jedno jezero. Put ih jednostavno odnese ka gužvi i vrevi plaže. A samo stotinak metara od kružnog toka na ulazu u Adu, nalazi se malo, ali prirodno jezero – Ada Safari. Pre nastanka Savskog jezera, u ovom delu Ade je bila prirodna depresija koja se punila vodom tokom velikih vodostaja Save. Tako se obnavljala voda u močvari koju su nekadašnji stanovnici Čukarice nazivali i Savskom barom.

Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka, jezero je potpuno isušeno i u neposrednoj blizini je izgrađen stacionarni zabavni park. Ispostavilo se da je park bio promašena investicija i posle nekoliko godina je prestao sa radom. Trska i ševar su se ubrzo vratile u staru baru a sa njima je počelo da stiže i đubre.

Mesto na kome je danas jezero, dugo je bilo smetlište koje su svakodnevno punili stanovnici polulegalnog naselja koje se nalazi na donjem delu Ade. Građevinski šut, stari nameštaj i kućni aparati, dnevni otpad… godinama su bacani u staru Savsku baru. Tek početkom devedesetih godina, privatnom inicijativom opet je počelo čišćenje stare Savske bare. Odneto je gotovo dve stotine kamiona otpada…

Posle detaljnog sređivanja dna i obale jezera 1994. godine, ovo mesto postaje poznato kao Ada Safari, prvo jezero u Srbiji na kome je uvedeno ribolovačko pravilo „uhvati i pusti“. Jezero je prvenstveno namenjeno za sportski ribolov, posebno šarana, ali ima i kapitalnih primeraka amura, linjaka, babuške… Jezero je u obliku latiničnog slova S, prosečne dubine oko dva metra i ima uređenu obalu sa 30 numerisanih pecaroških mesta. Svi ulovljeni primerci veći od pet kilograma vraćaju se u vodu, a manji primerci ribe mogu se platiti po tržišnoj ceni i poneti kući. Sem ribolovačkog kluba u kom možete obezbediti karte za dnevno, nedeljno ili sezonsko pecanje, u okviru kompleksa nalazi se i prijatno uređen restoran.

Ovde se, naravno, može pojesti riblja čorba, ili riba na žaru. Leti se možete osvežiti hladnim pićem, a zimi kada je jezero zaleđeno, možete popiti i kuvano vino. I to sve bez žurbe, na miru i uz osmeh. Opušteno… Baš kako se i zove restoran… Oko najvećeg dela jezera postoji staza, pa ljubitelji prirode mogu uživati u šetnji tokom cele godine. Ovo mesto obožavaju i deca jer potpuno bezbrižno i slobodno mogu hraniti zečeve, koze, fazane, golubove, patke, labudove – stalne stanovnike mini zoo vrta.

Ada Safari je okružena gustom šumom tako da ste ovde potpuno izdvojeni od gradske gužve ili vreve obližnjeg Savskog jezera. Iako se nalazi u neposrednoj blizini grada, ceo kompleks podseća i na svojevrstan rezervat prirode.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.