Bela reka

Bela reka

Jezero Bela reka nalazi se u podavalskom selu Ripanj, na beogradskoj opštini Voždovac. Iako se nalazi u samom podnožju Avale, daleko je od očiju izletnika i drugih slučajnih namernika. Zbog svog ušuškanog položaja ne može se videti ni sa avalskog tornja.

Do Bele reke se može stići i sa Ibarske magistrale, ali je najlakše ako od centra Beograda idete avalskim putem. Posle semafora na skretanju za Avalu odnosno Pinosavu, nastavite još nekoliko stotina metara ka Ralji, a onda skrenete poludesno ka Ripnju. Dalje put vodi nizbrdo, nekoliko kilometara ka podnožju Avale, pored starog rudnika žive… Na kraju nizbrdice, na raskrsnici pored prodavnice i autobuske stanice, skreće se desno, ka pruzi i ripanjskom zaseoku Bela reka. A onda je najbolje pitati meštane za pravac – ne postoji nikakva tabla da se u blizini nalazi nekakvo jezero.

Jezero Bela reka nastalo je izgradnjom brane 1988. godine i to iz praktičnih razloga. Naime, za velikih kiša i otapanja snegova, Bela reka je znala da svojom silinom ugrozi ove kuće i prugu koja izlazi iz tunela samo nekoliko stotina metara od jezera. Jezero se napaja čistom vodom iz Bele reke, ali i iz dva podvodna izvora. Odmah uz branu nalazi se plaža na kojoj je, kažu, bilo teško naći mesto za peškir. Posle nekoliko incidenta i utapanja, plivanje u jezeru je zvanično zabranjeno. Međutim, tokom velikih vrućina ovo pravilo se ne poštuje.

Površina jezera je veća od dva hektara, prosečna širina je oko 100 metara, a dubina jezera je na nekim mestima i 10 metara. Zbog specifične mikroklime, zimi se na jezeru uhvati led debljine i do 40 cm koji može potrajati i do dva meseca. Zbog dva hladna izvora na dnu jezera, temperatura vode ni u sred leta ne prelazi 20 stepeni. U proleće i jesen temperatura vode je jedva između 8 i 10 stepeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.