Naslovna » Volim Beograd » Beogradska jezera » Markovačko jezero

Markovačko jezero

Markovačko jezero

Južno od Mladenovca, 60 kilometara od centra Beograda, u podnožju planine Kosmaj, nalazi se Markovačko jezero, jedno od najstarijih beogradskih veštačkih akumulacija. Nastalo je izgradnjom brane na rečici Košarna 1969. godine. Dugačko je oko jedan i po kilometar, a široko do 250 metara.

Od centra Beograda do Mladenovca nije teško stići, a od Mladenovca do Markovačkog jezera, stiže se starim kragujevačkim putem. Na šestom kilometru puta ka Kragujevcu, skreće se desno ka selu Markovac. Postavljeni su putokazi, a put je asfaltiran i vodi do same obale jezera…

Markovačko jezero važi za jedno od retkih beogradskih jezera koje je opremljeno dobrom pratećom infrastrukturom. Ovde se nalazi nekoliko restorana, jedan motel, uređena plaža sa tuševima i sanitarnim čvorom… Neki meštani u Markovcu izdaju sobe, a za razliku od drugih beogradskih jezera, ovde je dozvoljeno postavljanje šatora, tako da i kamperi mogu da uživaju.

Obala jezera, bliža Aranđelovcu obrasla je šumom. Jednim delom obale dominiraju žitna polja i pašnjaci, pa se leti mogu videti svi prelazi iz žute do zelene boje. Gotovo oko celog jezera postoji neuređena staza za šetnju, koja može prijati onima koji zaista uživaju u prirodi. U proleće i jesen, kada nema mnogo posetilaca, sa te strane jezera se mogu videti zečevi, fazani, prepelice a neki put i srndaći koji dolaze na pojilo. Na samoj vodi i delovima obale obraslim trskom, mogu se videti divlje patke, čaplje, veliki gnjurci, vodomari, rode….

Na jezeru se u sezoni dnevno nađe i do pedeset ribolovaca. Zastupljene su gotovo sve vrste slakotkovodne ribe – šaran, som, štuka, babuška, deverika, smuđ… Naravno, i ovde ordiniraju ribolovačke nesreće, bandar i cverglan. Ipak, za razliku od nekih drugih jezera, ribolovačka služba na Markovačkom jezeru specijalnim zamkama gotovo svakodnevno istrebljuje cverglana, osvedočenu štetočinu koja uništava riblju mlađ.

Ovde ne važi pravilo – „ulovi i pusti“, ali postoje posebne dnevne dozvole koje izdaju ribočuvari. Prilazi obali do mesta za ribolov se redovno održavaju, tako da je ribolov na Markovačkom jezeru pravo zadovoljstvo. Postoji i organizovana staza za takmičarski ribolov, pa se ovde često održavaju takmičenja u raznim tehnikama ribolova na kojima učestvuju vrhunski sportski ribolovci iz cele Srbije i regiona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.