Topčider

Topčidersko jezero

Verovatno su mnogi zaboravili, a mnogi i ne znaju, da jedan od najlepših beogradskih parkova, Topčider, ima veštačka jezera koja su pravi ukras ovog parka i izletišta.

Neki će možda reći da je nepristojno govoriti o malim topčiderskim akumulacijama u konteksu drugih, mnogo većih beogradskih jezera.

Do Topčiderskog parka se može stići nizbrdo od Topčiderske zvezde ili ulicom Teodora Drajzera. Može se stići i direktno sa Mosta na Adi, ali i iz Rakovice, putem pored rasadnika. Topčider se nalazi između beogradskih opština Čukarica i Savski venac, u podnožju topčiderskog brda koje se spušta i širi u dolinu Topčiderke, treće beogradske reke, takođe često zaboravljane.

Topčider je prvi namenski urađen beogradski park, i izgrađen je po narudžbi kneza Miloša. Zasadili su ga češki vrtlari koji su centralni cvetni deo produžili do kamenog obeliska, kako bi naglasili paradni karakter samog parka i važnost poručioca. Ispred Miloševog konaka tadašnjeg kneževog letnjikovca, veliku senku u toplim danima i danas pravi stogodišnji platan. Priča se da je drvo zasađeno na mestu gde je ranije bila krečana, pa otud njegova veličina i dugovečnost. Uređene su šetne staze, travnjaci, prelepe cvetne aleje…

Ipak, poseban dragulj Topčiderskog parka, predstavljaju tri veštačka jezerceta koja se napajaju vodom sa Topčiderske česme, kao i potok koji teče kroz ceo park. Najmanje jezerce je stalno u hladovini i iz njega voda odlazi direktno u Topčidersku reku. Srednje po veličini jezero je i najdublje i na sredini jezera se nalazi maleno veštačko ostrvo od kamena. Jezera su uređena utvrđenom obalom, a na najvećem, koje liči na osmicu, nalazi se drveni mostić. Čisti potok kojim se jezera napajaju vodom nikada ne presušuje.

Nepun kilometar od Topčiderskog parka, nalazi se restoran „Košuta“, poznat po odličnom pečenju i debeloj hladovini. Ispred restorana nalazi se veštačko jezerce koje se napaja svežom vodom sa Hajdučke česme udaljene tek nekoliko stotina metara od ovog restorana.

Tu su patke i druge plovke, barske kornjače, a zečevi, fazani i pauni su stalni stanovnici ovog malenog zoo vrta. Prostor oko restorana se redovno održava a postoji i igraonica za decu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.