Naslovna » Volim Beograd » Dvorski kompleks na Dedinju

Dvorski kompleks na Dedinju

Dvorski kompleks

Kraljevski dvor

Kraljevski dvor na Dedinju izgrađen je u periodu od 1924. do 1929. godine po nalogu kralja Aleksandra I. Projektanti su bili arh. Živojin Nikolić i akademik Nikolaj Krasnov sa Kraljevske akademije. To je velika i reprezentativna vila od belog kamena u srpsko-vizantijskom stilu. U njenom sastavu je i Dvorska kapela posvećena Andreju Prvozvanom. Kraljevski dvor je bio dom Aleksandra I i Petra II, a danas prestolonaslednika Aleksandra II i njegove porodice.

Beli dvor

Zgrada Belog dvora, koji se nalazi u istom kompleksu sa Kraljevskim dvorom, zidana je po želji Aleksandra I kao rezidencija za njegove sinove Petra (budućeg kralja Petra II), Tomislava i Andreja. Kralj Aleksandar je očekivao da će njegovim sinovima biti potreban sopstveni prostor kada odrastu, ali ga je mučko ubistvo otrglo od porodice, a sudbina njegovih sinova je krenula drugim tokom. Maloletni kralj Petar II je postao novi gospodar Kraljevskog dvora, a dovršenjem započete zgrade Belog dvora pozabavio se njegov rođak, knez-namesnik Pavle.

Zgradu, koja je građena od 1934. do 1936. godine, projektovao je arhitekta Aleksandar Đorđević. Kada je Dvor završen u njega se uselio knez-namesnik sa svojom porodicom u očekivanju kraljevog punoletstva. U prizemlju ove klasicističke zgrade nalazi se veliki svečani hol i niz salona opremljenih u stilu Luja XV i Luja XVI sa venecijanskim lusterima. Tu je i dvorska biblioteka koja je imala oko 35.000 knjiga i svečana trpezarija nameštena u stilu čipendejla.

Dvorska kapela sv. Andreja Prvozvanog

U sklopu Dvora na južnoj strani nalazi se porodična crkva, koja je tremom sa stubovima povezana sa zgradom. Hram je posvećen Sv. Andriji Prvozvanom – krsnoj slavi porodice Karađorđević. Uzor za gradnju je crkva manastira Sv. Andreja na Tresci u Makedoniji, koju je 1389. godine sagradio Andrija, sin kralja Vukašina. Crkva je projektovana i građena istovremeno kada i glavni objekat.

Oslikavanje crkve je urađeno po kartonima i crtežima koje je pripremila ekipa umetnika iz Udruženja umetnika Beograda. Ova grupa je po nalogu kralja Aleksandra I obišla većinu srpskih srednjovekovnih manastira sa zadatkom da na kartone prenesu (kopiraju) freske i životopise. Organizator je bio akademik Nikolaj Krasnov. Posle pripreme zidova, izvršeno je slaganje kartona i crteža a definitivnu odluku doneo je kralj Aleksandar I Karađorđević. Za oslikavanje životopisa u crkvi izabrani su slikari: Boris Obraskov, Nikola Majendorf, Vladimir Bičkovski, Rejtlinger i Evgenije Varun-Sekrat. Od ovih slikara tražene su potvrde o njihovim radovima na sličnim poslovima u srednjovekovnim manastirima i hramovima. Radovi u crkvi su trajali oko 36 meseci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.