Beogradski zadužbinari

Program u okviru Beogradskih šetnji Centra za kulturne inicijative „Kulttura“ pod nazivom „Beogradski zadužbinari“ realizuje se od 2013.

Zadužbina je srpska reč koja se prvobitno izgovarala zadušje, što je značilo za dušu. Ova pojava, koja se oslanja na srpsku srednjovekovnu tradiciju, svoje zlatno doba imala je krajem 19. i početkom 20. veka. Povest o zadužbinarima, je više od priče o, po Beogradu rasutim zdanjima na čijim su fasadama visoko postavljena njihova imena ponegde i biste, i mnoštvu onih bez ikakvih oznaka.

Nije to ni samo priča o njihovom velikom imetku ostavljenom u humanitarne, milosrdne, obrazovne svrhe. Ovo je priča o njima i nama, o brizi i nemaru, o dobroj nameri i pohlepi, o trajanju i prolaznosti. U dvoipočasovnoj šetnji od Savamale do Uzun Mirkove, govoriće se o samo nekima od njih: Luki Ćeloviću, Persidi i Risti Milenkoviću, Simi Andrijeviću Igumanovu, Đoki Vlajkoviću, Vlajku Kaleniću, Kapetan Miši Nastasijeviću, Nikoli Spasiću, Nikoli i Evgeniji Kiki i Iliji Milosavljević Kolaracu.

Beogradski zadužbinari (važi za 2016. godinu)

Cena: 300 RSD
Trajanje: 2 sata
Ponedeljom od 17:00
– 16, 23. i 30. maj
– 6, 13. i 20. jun
mesto okupljanja: ispred zgrade Beogradske zadruge, ul. Karađorđeva 48

Obavezno prijavljivanje telefonom na 066/056-906 i 066/056-096 ili mailom na kontakt@beogradskesetnje.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.